Hogyan és hol váltható ki a nyugdíjas bérlet?

Hogyan és hol váltható ki a nyugdíjas bérlet?
A minden vonalra érvényes ingyenes buszbérletre azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek havi nyugdíja nem haladja meg a 2150 lejt. A nyugdíj összegétől függetlenül a hetvenedik életévüket betöltött személyek és a város díszpolgárai is jogosultak a minden vonalra érvényes ingyenes bérletre. Az egyetlen vonalra érvényes ingyenes bérletet azok a nyugdíjasok válthatják ki, akiknek havi nyugdíja 2151-2400 lej közötti. Az ingyenes buszbérlet kibocsátását kérni kell a Közszállítási Vállalattól (CTP).

Az ingyenes bérletek kibocsátása érdekében az igénylőknek a következő iratokat kell benyújtaniuk: az eredeti személyazonossági igazolványt és annak másolatát. Ez utóbbi a bérletkibocsátó egységnél marad. Az igénylést megelőző havi nyugdíjszelvény eredetijét és másolatát, ez utóbbi a vállalatnál marad. Azoknak a nyugdíjasoknak, akik először váltanak nyugdíjas bérletet, a nyugdíj-megállapítási határozat másolatát is csatolniuk kell. Továbbá ki kell tölteniük a kártya-kibocsátási kérést. Az első kártya kibocsátása ingyenes. Ha a nyugdíjas már rendelkezett ingyenes bérlettel, akkor az előzőleg kibocsátott kártyát is be kell mutatni. Az elveszett, ellopott vagy megrongálódott kártyák tulajdonosai kártyaigénylési kérés kitöltésével igényelhetnek új kártyát, amelynek ellenértékét már nekik kell kifizetni.

Az utazási kártyát minden utazás alkalmával érvényesíteni kell oly módon, hogy a kártyát az kártyaolvasó berendezésnek a koncentrikus köröket ábrázoló részéhez érintik két másodpercig, amíg az -olvasón meg nem jelenik az érvényesítést igazoló felirat. A bérlet más, közös útvonalon közlekedő járatokon is érvényes. Ebben az esetben s kártya érvényesítése előtt meg kell nyomni a „Tronson Comun“ (közös útszakasz) gombot. Az érvényesítés az utazó felelősségére történik.

Ha a nyugdíjas elveszíti a kártyát, vagy ellopják, megrongálják azt, akkor a kártyatulajdonos kérésére lezárják, és a megmaradt utazások átvihetők az új kártyára. A műanyag-borítású kártyát a kibocsátástól számított három évig lehet használni. Ez idő alatt az új bérleteket feltöltik a kártyára. A Közszállítási Vállalat javasolja a nyugdíjasoknak, hogy a kártya kivétele előtt telefonos előjegyzés céljából hívják a 0745-585165 telefonszámot hétfőtől péntekig 06.30 – 20 óra között.   

Május18-tól kezdődően a Közszállítási Vállalat (CTP) alábbi irodáiban lehet átvenni a buszbérletet: a Román Opera melletti jegyirodában (hétfőtől péntekig 10-20 óra között); a vállalat Magyar/1989. December 21-e 79A szám alatti székhelyén hétfőtől-péntekig 10-18 óra között; a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu út 3. sz. alatti jegyirodában hétfőtől péntekig 10-20 óra között. A lakónegyedi polgármesteri hivatalokban a következő program szerint: hétfőtől-szerdáig 10-16 óra között, csütörtökön 10-17.30 óra között, pénteken pedig 10-14.30 óra között. A belvárosi (Mócok út 7. szám alatti) polgármesteri hivatalban hétfőtől-szerdáig 10-16 óra között, csütörtökön 10-18.30, pénteken pedig 10-16.30 óra között váltathatóak ki a bérletek.