Hétvégén Örményudvar Fesztivál Kolozsváron

Hétvégén Örményudvar Fesztivál Kolozsváron
Harmadszorra szerveznek Örményudvar Fesztivált a Néprajzi Múzeum belvárosi részlegén péntektől vasárnapig 10 és 20 óra között.

Pénteken táncelőadással kezdődik a fesztivál, örmény népviseletet és mesterségeket mutatnak be, majd szépírás műhelyfoglalkozás lesz. Megvásárolhatók az Ararat kiadó könyvei, és Corina Chiriac az Erdélyi Iskola kiadónál megjelent kötete. Délután fél 3-kor a központi egyetemi könyvtárban megnyílik a 30 évnyi Örményország–Románia diplomácia című kiállítás.

A fesztivált hivatalos megnyitóján 16 órától köszönti Sergey Minasyan romániai örmény nagykövet, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Tudor Salagean múzeumigazgató. Délután fellép a szamosújvári Hayakaghak örmény tánccsoport és bemutatják Narcis Eduard Antonian Amintește-ți de ziua de mâine/Emlékezz a holnapra című könyvét. 18 órakor rendkívüli dudukhangversenyt tart a Cosmin Rafael Bălean Band.

Szombaton néptáncot mutat be a Dansatorii de pe Somes, megnyílik Ermone Zabel Martaian képzőművész kiállítása, hangszer-énekkoncertet tartanak a Kasabian testvérek, a nap David Yengibarian tangóharmonika-virtuóz rendkívüli hangversenyével zárul.

A vasárnapot a Trio Axis Mundi előadása nyitja, elhangzanak Aram Haciaturian és Alexander Arutuniai művei. Klezmerkoncertet ad a Mazel Tov és levetítik Armina Vosganiai dokumentumfilmjét 17 órától. A napot Corina Chiriac koncertje zárja 18 órakor.

Az örményudvarban hagyományos örmény ételeket kóstolhatunk, felfedezve a romániai örmények kultúráját.