Széles körű összefogás a kolozsvári falumúzeum fejlesztésére

Születésnapjára kilencven méter hosszú szőnyeg készül

Széles körű összefogás a kolozsvári  falumúzeum fejlesztésére
Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege, amelyet a köztudatban falumúzeumként ismernek, átfogó fejlesztés elé néz. A Kolozs Megyei Tanács, valamint töredék részben az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) tulajdonában álló terület számára kidolgozott, és a megyei önkormányzat által elfogadásra kerülő településrendezési terv (PUZ) keretében több, különböző jellegű elképzelés is született, amelyek még „csiszolhatók”, tökéletesíthetők. Az illetékesek tegnap a helyszínen tájékoztatták a sajtó képviselőit mindarról, ami készülőben van a fennállásának kilencvenedik évfordulóját novemberben ünneplő falumúzeumban. A várható mennyiségi és minőségi változások egyaránt szolgálni fogják a tudományt, a hagyományőrzést, az egyetemi oktatást, a turizmust, és a kincses város lakosságának szabadtéri kikapcsolódását. Tudor Sălăgean múzeumigazgató bízik a fejlesztés hatékonyságában.

A találkozón Claudiu Salanţă, a Kolozs Megyei Tanács főépítésze hangsúlyozta az alapgondolatot: visszaadni a méltó helyet a falu értékeinek a várossal szembeni egyensúlyvesztésből. A településrendezési terv értelmében sok zöldövezet, madármegfigyelő pont, kerékpárút, sétány, játszótér is helyet kap, az autósforgalom viszont teljesen kiszorul a területről. Kialakítanak száz parkolóhelyet, amit még hetvennel meg lehet toldani. A főépítész szerint A PUZ kidolgozásakor jól együttműködtek az agráregyetemmel. 

Alice Florean építész, a Romulus Vuia Erdélyi Néprajzi Park kiterjesztését célzó nemzetközi ötletpályázat nyertese elmondta, hogy a terület nyugati végében a biológiai sokszínűséget tükröző parkot szeretnének létrehozni, valamint a megyei tanács által tavaly megszerzett másfél hektáron szabadidős parkot építenek, ahol néprajzi műhelyfoglalkozásokat is terveznek beindítani. Az USAMV Állattenyésztési és Biotechnológiai Karának dékánja, Daniel Dezmirean emlékeztetett arra, hogy az egyetem 62 hektárral rendelkezik a Hója erdő körzetében. Most új technológiai eszközökkel huszonkét új építménnyel kívánják modernizálni az oktatást, ugyanakkor az ott élő háziállatokat hozzáférhetővé teszik a városlakók számára. Rendelkeznek egy erdőrésszel is a Hajtás-völgy felé eső területen, amelyre még nincs elképzelésük. Corina Bucea, a Kolozs Megyei Művelődési Központ képviseletében három tervet említett, amelyek révén kulturális központokat valósítanának meg, de a turizmus érdekében szeretnék kihasználni az elhíresült azonosítatlan repülő tárgyak fel-felbukkanásából táplálkozó hiedelmekben rejlő lehetőségeket is. Felix Marcu, az Erdélyi Történeti Múzeum menedzsere a közönség felé való nyitás szükségességét emelte ki. Partnerségük keretében olyan raktárakat fognak építtetni, amelyek a kutatás mellett látogatásra is használhatók lesznek. 

Tudor Sălăgean, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatója bizakodik a nagyszabású együttműködésen alapuló fejlesztési terv sikerében, mivel intézménye mindenki felé nyitott. Tötszegi Tekla igazgatóhelyettes lapunknak elmondta: novemberben ünneplik az intézmény fennállásának kilencvenedik évfordulóját, amelynek tiszteletére népművészeik kilencven méter hosszú szőnyeget szőnek, amiből már ötvenhét méter elkészült.