Helyben segítenek a kolozsvári magyar időseknek

Helyben segítenek a kolozsvári magyar időseknek
Elindult a szomszedok.ro, koronavírus idejére létrehozott, kolozsvári magyar időseket segítő platform. „A koronavírus járványra való tekintettel elindítjuk a Házhoz megy a segítség elnevezésű kezdeményezést, amely által segítséget nyújtunk azoknak az időskorúaknak, akik a legveszélyeztetettebbek ebben az időszakban. Kolozsvár nagyváros, az elképzelés újszerűsége az, hogy a segítséget helyben, a szomszédolás felerősítésével kívánjuk elérni” – részletezte Talpas Botond, a kezdeményezés ötletgazdája.

A kezdeményezők szerint több problémára is választ ad a szomszedok.ro platform. Elsődlegesen megoldást kínál arra a gondra, amellyel az elmúlt napokban országszerte találkozni: az idősek sajnos kijárnak a városba, fontos a napi rutinjuk és elintézni valójuk, mert nincs segítségük. „Nem várhatjuk el az idősektől, hogy otthon üljenek, ha nem tudják beszerezni a mindennapit és nem tudják kifizetni a számláikat. Ha megoldjuk a problémáikat, akkor megvédjük őket. Nagymamám például nagyon idős, 94 éves, a Györgyfalvi negyedben lakik egyedül, és ha nem segít neki a családja és a szomszédja, akkor biztos nagy problémát jelentene neki beszerezni a napi betevőt vagy rendezni a számláit. Neki vannak kolozsvári hozzátartozói, de nem mindenki ilyen szerencsés” – mondta Talpas. A felület másik erőssége, hogy helyben oldja meg az idősek problémáit, visszahozva a szomszédolás hagyományát. Talpas szerint ez azért fontos, mert ha később korlátozva lesz a kijárás, akkor a legbiztosabb segítség az, ha a szomszédok összefognak. „Arra kérünk mindenkit, hogy ha ismer a szomszédjában élő idős embert, jelezze és megkeressük őket. Fontos, hogy tudjunk egymásról, és arról, akinek ma vagy a következő hetekben segítségre lehet szüksége” – tette hozzá.

A Kolozs megyei RMDSZ is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az elindítói szerint a platform elsősorban azoknak szól, akik magukra vannak utalva, nincsenek itt élő hozzátartozóik és egymaguknak kell boldogulni a mindennapokban. A kezdeményezők szeretnének feltérképezni minél több olyan 65 év feletti kolozsvári magyart, akinek most vagy egy ennél is nehezebb időszakban a segítségére lehetnek. A másik oldalon pedig azok a kolozsváriak állnak, akiknek lehetőségük van segíteni az időseken vagy a segítségre szorulókon.

„A segítők csoportjához bárki csatlakozhat. Elsősorban olyanokat buzdítunk arra, hogy segítsen a szomszédain, aki amúgy is eljárna a boltba autóval vagy akár gyalog is, és nem esne nehezére néhány alapvető élelmiszert beszerezni szomszédainak is. A csoport segítségével megtalálhatjuk a magyar szomszéd nénit, szomszéd bácsit” – fogalmazott Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő. „A platform egyben adatbázis is, amit a későbbiekben, a vészhelyzet fokozódása esetén használni lehet, illetve tájékoztatni tudjuk az önkormányzatot is, hogy melyek azok az esetek, amelyet az önkormányzatnak is segítenie kell. Tudni fogjuk, hogy kik azok, akik segítségre szorulnak” – tette hozzá.

A Kolozs megyei RMDSZ vállalta, hogy a beérkező kéréseket továbbítja az önkormányzatnak, illetve működteti a platformot. „Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének munkatársai 10 és 17 óra között telefonon is fogadják a segítségre szorulók és a segítséget felajánlók hívását. Az eddigi rendszeres magyar nyelvű tájékoztatás mellett, ami a korona.rmdsz.ro honlapon olvasható, igyekszünk célzottan eljuttatni ezt az új kezdeményezést a magyar emberekhez” – mondta Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

A szomszedok.ro platform elkészítését egy kolozsvári fejlesztő cég, a Limitless Diversity Development vállalta.  „Egy ideje gondolkodunk azon, hogy hogyan tudnánk mi is hozzájárulni ahhoz, hogy megfékezzük a vírus terjedését. Persze a szomszedok.ro nem fogja megoldani a problémát, de legalább olyan eszköz, ami összekapcsolhatja a segítségre szoruló időseket és a segíteni akarókat. Az időseknek így nem kell kimozdulnia a lakásból, nem teszik ki magukat a fertőzésnek” – mondta Polacsek Péter, projektmenedzser. „A platform ötlete pénteken merült fel, a hétvégét pedig erre szántuk, minden erőforrásunkat erre összpontosítottuk, természetesen bérmentve. Így három nap alatt létrehoztuk a szomszedok.ro-t” – tette hozzá Fischer Ottó, fejlesztő.

Hogyan működik a szomszedok.ro?

  • A segítő regisztrál a szomszédok.ro oldalon. A személyazonosságát manuálisan ellenőrizni fogják a platform kezelői. Biztonsági okokból kérnek egy fotót az illető személyijéről. Amint elfogadták a regisztrációt, a „segítő” megkapja a saját negyedében élő segítségre szorulók listáját. Maximum öt embernek, családnak tud segíteni.
  • A segítségre szoruló regisztrálhat az oldalon, vagy felhívhatja a szomszedok.ro oldalon, a kapcsolat résznél megadott Kolozs megyei RMDSZ által működtetett telefonszámokat (10 és 17 óra között). A szövetség alkalmazottai bevezetik a rendszerbe és a negyedében lakó „segítőknek” értesítést küldenek arról, hogy új személy regisztrált.
  • A segítőnek ajánlják, hogy kesztyűt és kézfertőtlenítőt vigyen magával, illetve amennyiben lehetősége van rá, maszkot is szerezzen be.
  • A segítő a vásárlás előtt egyeztet a vásárlási listáról és ennek áráról a segítségre szorulóval. A legjobb, ha a segítségre szoruló tisztázza, hogy maximum X összegű bevásárlás történjen, a segítő pedig ehhez tartja magát.
  • A csomag kézbesítésekor a segítő felhívja a segítségre szorulót telefonon, hogy megérkezett a csomaggal. Ha lépcsőházba kell vinni, akkor felviszi és leteszi az ajtó elé, a kasszaszalagot a csomag tetejére helyezi, majd 3 métert hátralép. Ezután az idős személy ajtót nyit, elveszi a csomagot, a pontos pénzt pedig leteszi/kiteszi az önkéntesnek. Továbbiakról pedig telefonon lehet egyeztetni.

Kik a kezdeményezők?

A szomszedok.ro oldalt Talpas Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Küldöttek Tanácsának elnöke kezdeményezte. A fejlesztést a Limitless Diversity Development vállalta, az adminisztrációt, az idősek felkutatását és a humán erőforrást a Kolozs megyei RMDSZ biztosítja, a kommunikációért pedig a Diversity Advertising felel. Az ifjúsági szervezetek bevonását a Magyar Ifjúsági Központ - YZ Intézet vállalta. Kiemelt partnereink: Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR), Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT), Pro Iuventute egyesület, Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), Igen, tessék! egyesület, Kolozsvári Rádió, Paprika Rádió és Szabadság.