Tătaru: 10-14 héttel meghosszabbíthatjuk az idősek kijárási korlátozását

Tătaru: 10-14 héttel meghosszabbíthatjuk az idősek kijárási korlátozását
Ma Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kijelentette: a koronavírus-járvány alakulásának függvényében megfontolják, hogy az idős emberek kijárási korlátozásait további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsák.

„Ha minden korlátozó intézkedést betartunk, az élet egy-másfél hónap múlva térhet vissza a normális kerékvágásba, amikor csökkeni kezd a járvány terjedését jelző görbe, de egyelőre még a csúcsot sem értük el. Megfontoljuk, hogy az idős emberek kijárási korlátozásait további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsuk” - mondta a miniszter.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a Bildnek adott mai interjújában bizakodóan nyilatkozott arról, hogy év végéig kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást. Ugyanakkor az EB elnöke azt mondta, hogy az idősekre, különösen az öregotthonokban lakó személyekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket legalább év végéig érvényben kell tartani.

„Vakcina hiányában az időskorúak kapcsolatait a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Tudom, hogy a magány egy teher. De a vírus terjedése a szó szoros értelmében élet és halál kérdése. Fegyelmezettnek kell maradnunk és nagyon türelmesnek kell lennünk - mondta van der Leyen. Hozzátette: meg kell tanulnunk, hogy sok hónapig, valószínűleg a következő évig együtt élni a vírussal.

(Borítókép: Kiss Olivér)