Három év múlva Parkolj és utazz! parkoló Kolozsváron

Három év múlva Parkolj és utazz! parkoló Kolozsváron
A Kolozs Megyei Tanács tegnapi online ülésének egyik legfontosabb határozatával elfogadták azt a beruházási tervet, amely a kincses város első Parkolj és utazz! (Park and Ride) parkoló megvalósítását tűzte ki céljául.

A Szamosfalvi/Traian Vuia út 149-151. szám alatt, a nemzetközi repülőtér közelében, olyan autóparkoló építését tervezik, ahol a városba keletről érkezők letehetik gépkocsijukat, motorkerékpárjukat, és közszállítással folytatják útjukat a városba. Az első szakaszban 365 parkolóhelyet létesítenek, amelyből 37-et a mozgáskorlátozottak, 30 pedig elektromos és hibridmeghajtású autók számára különítenek el. Ezen kívül 8 buszperon is épül. A beruházás második szakaszában további 490 parkolóhelyet hoznak létre. Az új köztér nagysága 3396 négyzetméter, ebből a gyalogosövezet 3275 négyzetmétert foglal el.

A befektetés költségeit (összesen, áfástól 62,3 millió lejt) a Kolozs Megyei Tanács költségvetéséből fedezik: 2020-ban legalább 2 millió lejt, 2021-ben minimum 25 millió lejt, 2022-ben a fennmaradó részt folyósítják a munkálatok megvalósításához. Alin Tişe megyei elnök bejelentette, hogy a szóban forgó parkoló nem befolyásolja a repülőtér működését. Hozzátette: a későbbiekben a parkoló területe konferenciaterem, kiállítócsarnok létesítésére is kiváló lehet.

Elfogadták a Tetarom 5 Ipari Park gazdasági-műszaki mutatóit

Az ülésen elfogadták azt a megvalósíthatósági tanulmányt is, amely Magyarlóna határában a Tetarom 5 Ipari Park megépítésére vonatkozik. A megyei költségvetésből támogatott beruházás áfástól meghaladja a 48,8 millió lejt. Költségének kiutalását szintén három évre ütemezték: 2020-ban minimum 2 millió lejt, 2021-ben 15 millió lejt, 2022-ben a fennmaradó összeget szánják rá. Az új ipari park egyik vonzereje, hogy kedvező földrajzi fekvése folytán könnyen kapcsolódik a 15-ös országúthoz és az A3-as autópályához. Másik pozitívuma, hogy a környéket uraló, „hagyományosnak” számító munkanélküliségi helyzeten próbál majd változtatni. Tanácsosi részről hangzott el, hogy ez a megyei önkormányzat közös sikertörténete, és javasolják hasonló megépítését a Dés–Szamosújvár térségben. Tişe bevallotta, hogy már tárgyalásokba bocsátkozott a témában, és Bánffyhunyadot sem hagyja figyelmen kívül.

Napirenden kívül a megyei elnök elmondta: egész nyáron dolgozni fognak a megyei utak javításán, korszerűsítésén, és reméli, hogy a következő tanácsülést már „online-mentesen” lehet majd megtartani.