Harmincöt roma család költözhet ki a Patarétről

Mentalitásváltást generált a norvég projekt

Harmincöt roma család költözhet ki a Patarétről
Harmincöt roma család költözhet ki pár hónapon belül a Patarétről a Kolozsvári Metropoliszi Övezet Közösségfejlesztő Egyesülete (ADIZMC) és partnerszervezetei (AltArt Alapítvány, Habitat for Humanity Kolozsvár és a Coastei utcai romák Közösségi Egyesülete) által lebonyolított és norvég alapokból finanszírozott 4,1 millió eurós projektnek köszönhetően – jelentették be a Pata-Cluj Projekt záró eseményén a polgármesteri hivatalban. A lakhatási körülmények javítása mellett a projekt során több más területen is támogatták a romákat életminőségük javítása céljából. Tonk Gabriella projektmenedzser az eredmények mellett kiemelte: a pataréti romák helyzetének megoldása egyre égetőbb, és ehhez a városi önkormányzat hathatós anyagi támogatására van szükség. A beszélgetés során kiderült: a projekt kedvező mentalitásváltást eredményezett mind a romák, mind a polgármesteri hivatal tisztviselői körében.

– Teljes mértékben akkor leszek elégedett, amikor sikerül minden roma családnak elköltöznie a Patarétről. Amikor 2012-ben körvonalazódott a most lezáruló projekt, azt hittem, tíz év alatt mindent meg lehet oldani. Eltelt öt év, és a helyzet súlyosbodott. Ahhoz, hogy a pataréti roma családok életkörülményei javuljanak, sokkal több erőforrást kell mozgósítania például a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak. További 300 lakásra lenne szükség, nem is annyira Kolozsváron, hanem a környező településeken. A projekt során azt vettük észre, hogy a romák nem ragaszkodnak feltétlenül Kolozsvárhoz, és megfelel nekik az is, ha Szászfenesen vagy Apahidán biztosítanak nekik lakást – nyilatkozta Tonk Gabriella, a Pata-Cluj projekt  menedzsere, aki szerint a mostani ingatlanárak miatt  meglehetősen nehéz lenne megmondani, hogy mennyi időre és pénzre lenne szükség az összes pataréti roma lakhatási gondjának megoldására.   

Tonk Gabriellától és Coraian Zoltántól, aki a Kolozsvári Metropoliszi Övezet Közösségfejlesztő Egyesülete (ADI ZMC) igazgatója, megtudtuk: 41 roma család pályázott az egyesület tulajdonában álló 35 lakás bérlésére. A lakások egy-két szobásak, területük 36-76 négyzetméter közötti, el vannak látva aragázzal, mosógéppel és hűtőszekrénnyel. Kolozsváron 13, Apahidán 12, Szászfenesen 9, míg Kisbácsban 3 lakásba költözhetnek a romák, akik családonként havi 100 lejes bérleti díjat fizetnek az egyesületnek, és a közművesítési költségeket is nekik kell fedezniük. Amennyiben a bérlők három hónapon át nem egyenlítik ki ezeket a költségeket, akkor el kell hagyniuk az ingatlanokat.  Általában munkahellyel rendelkező, egy-két gyerekes családokról van szó. Egy részük eddig a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által pár évvel ezelőtt sebtében felépített és kiutalt modul-lakásokban lakott, amelyeket most mások foglalhatnak el.

Nemcsak a játék, az iskola is fontos lett a gyermekek életében

A pataréti romák lakhatási körülményeinek javítása mellett 308 személynek segítettek beszerezni személyazonossági igazolványt, és 70 személynek sikerült munkát találni. Hamarosan megnyílik a vasútállomás mellett, a Mozdony/Locomotivei utca 2. szám alatti Ifjúsági Ház, ahol a romák számára fognak kulturális és oktatási eseményeket szervezni, de egy közösségi rádió elindításának ötlete is felvetődött. Ma délután 5 órától a Győzelem moziban vetítik a Szakáts István által készített, a projektről szóló dokumentumfilmet.

– Mindannyian tanulhattunk ebből a projektből. Önkormányzati tisztviselőként rájöttem, mivel is tudom ténylegesen segíteni ezeket a sok mindent átélt embereket. Amikor munkahelyet kerestem nekik, a cégvezetők közül többen hallani sem akartak arról, hogy romákat vegyenek fel, de amikor megtudták, hogy a polgármesteri hivatal is támogatja ezt a projektet, akkor megváltozott a véleményük – mesélte Emilia Botezan, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal munkatársa, aki 140 céggel vette fel a kapcsolatot azért, hogy munkát találjon a pataréti romáknak.

Azt is megtudtuk, hogy a pataréti romák is gyanakodva figyelték eleinte a projekt résztvevőit, mivel túl sokszor csalódtak az emberek ígéreteiben. Ám amikor látták, hogy ezek az emberek tényleg segítenek nekik abban, hogy javuljanak az életkörülményeik, nekik is megváltozott a gondolkodásmódjuk. Például a gyerekeiket ösztönözték, hogy iskolába járjanak, megkérték a projekt munkatársait, hogy segítsenek nekik személyazonossági iratokat vagy munkahelyet szerezni.  A projekt résztvevői szerint a kézzelfogható segítség mellett a romák ilyen jellegű mentalitásváltása jelenti az igazi sikert. Minden valószínűség szerint új projektekre fognak pályázni 2018-ban.

(Borítókép: Sok pénzre és időre lenne szükség a lakhatási körülmények rendezésére, fotó: Rohonyi D. Iván)