Halálos találka

Halálos találka
Alig egy hete történt, hogy egy tizenhat éves leány elhunyt, vélhetőleg kábítószer-fogyasztás miatt. Sajnos, ez nem a fantázia szüleménye, hanem a rideg valóság. Mindez Romániában, a 21. században. Amint arról a médiából értesülhettünk, a tizenhat éves bukaresti illetőségű, eminens tanuló egy másik romániai városba utazott egy versenyre. Ahol várta őt egy tizenkilenc éves fiatalember, akit a lány addig személyesen nem is ismert.

A fiatalok a közösségi oldalakon ismerkedtek meg, és tartották a kapcsolatot. A fiú elvitte kocsijával a lányt a szülei vidéki lakásába. Ott a lánynak – vélhetően annak tudta nélkül – kábítószert adott, majd szexuális kapcsolatot kezdeményezett. A lány rosszul lett, elájult. A fiú rémülten értesítette az édesanyját, aki kihívta a mentőket. Ám ők sem tudtak már segíteni: a lány még akkor éjjel meghalt, a boncolás kimutatta a szervezetében a drogot. A tizenkilenc éves fiatalembert őrizetbe vették, a vizsgálatok folynak kábítószer-birtoklás miatt. Az elhunyt lány szüleit hétfőn hajnalban értesítette az ügyészség a történtekről.  Borzalmas tragédia. Hogy kiderül-e az igazság, megkapja-e méltó büntetését a vétkes? Azt még a jövő titka.   

A szakemberek – gondolok itt karhatalmi erőkre, a kábítószer-ellenes hatóság munkatársaira, pszichológusokra – régóta hangoztatják, mekkora veszélyeket rejt a közösségi média. Hogy milyen csalóka ez a világ, milyen aljas lehet egy-egy profil mögött meghúzódó „emberi lény”. Amint az ügyről megjelent újságcikkekből, riportokból kiderült, az áldozat egy jó képességű, kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkező fiatal lány volt, aki minden kvalitása ellenére nem rendelkezett kellő élettapasztalattal, óvatossággal. Naivan beszállt egy olyan ember kocsijába, akit addig soha nem látott nem gondolva arra, milyen veszélyeket rejt egy ilyen találka. Ha egy ilyen leányt is be lehet hálózni, el lehet csábítani, akkor mit mondjunk azokról, akik még nála is hiszékenyebbek?

Az ilyen tragédiák világítanak rá arra, hogy milyen fontos a fiatalok tájékoztatása már gyerekkorban. Nem tizenöt-tizenhat évesen, hanem jóval előtte. Legalább az ötödik osztálytól.  És mivel nem minden szülő hajlandó vagy képes megfelelően tájékoztatni gyermekét a rá leselkedő veszélyekre, csak azt tudom ajánlani, hogy vegyük bátran igénybe a családi közegtől független személy segítségét.

Sajnos nem csak a közösségi médián keresztül, hanem a most divatos zenei fesztiválokon is sok a veszély, hiába minden biztonsági intézkedés. Mert a fiatalok inkább hallgatnak kortársaikra, meg akarnak felelni a csapatszellemnek, vagy „pusztán” behálózzák őket az erősebb akaratú személyek, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek.  Aki nem érintett, nem is tudja elgondolni sem, hogy minden elővigyázatosság ellenére a fiatalok tájékozatlansága és naivitása milyen tragédiákba torkollhat.

Ennek a lánynak - szüleik egyetlen gyermekének – sorsa megpecsételődött. Ha sem a szakemberek hozzáértése, sem tanácsa, talán az ő tragédiája rádöbbent majd más fiatalokat arra, hogy ne higgyenek a közösségi médiának, ne higgyenek el mindent olyan embereknek, akiket talán akkor látnak életükben először, de „jófejeknek” tűnnek a profiljuk szerint.  Mert tudjuk: hiába a család intő szava, a szakemberek figyelmeztetése, gyermekeinkre száz veszély leselkedik a közösségi média bugyraiban.  Hátha egy ilyen borzalmas tragédia jó ideig életmentő tanulsággal bír a fiatalok számára.  

promedtudo2Hirdetés