Hadat üzen a városháza a belvárosi autózásnak

Hadat üzen a városháza a belvárosi autózásnak
Szakemberek és kolozsvári lakosok a Wesselényi/Regele Ferdi­nand, Kornis/Émile Zola, Torony/Sextil Puşcariu és Szappany/Tipo­gra­fiei, Postakert/Cuza Vodă (képünkön) utcák felújítási tervét vitatták meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Lakossági Innovációs és Ötletközpontja (CIIC) szervezésében kedden délután, a Kaszinó épületében tartott fórumon. A cél következetesen a motoros járművek fokozatos kiszorítása a belvárosból, a közszállítás igénybevételére való szoktatás, a gyalogosok és kerékpárosok nagyobb élettérhez jutása, a környezetszennyezés csökkentése, a zöldövezetek növelése, a testi-lelki egészséges életmód propagálása. És mindezt a lakosság kifogásainak, javaslatainak figyelembe vételével igyekeznek elérni. Hosszú távra szóló változtatásokról van szó, amelyek a kincses város jövőjét határozzák meg. Legközelebb, július 26-án a Kossuth Lajos/21 Decembrie 1989 utca kerül terítékre.

A fórum Ovidiu Cîmpeannak, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal fejlesztési igazgatójának moderálásával zajlott. Előbb Vlad Rusu műépítész, a tanulmány kidolgozásával megbízott építészeti iroda képviselője vázolta a négy utca felújítására vonatkozó elképzeléseket, valamennyi esetében a cél a gépjárműforgalom minél nagyobb mértékű visszaszorítása a gyalogosok és kerékpárosok javára.

A terv szerint a Wesselényi/Regele Ferdinand utcában a járműforgalomra alkalmas úttest nagyságát a jelenlegi 4186 négyzetméterről 3043 négyzetméterre csökkentik. A Főtér nyugati felének lezárásával indokolatlanná vált a vasútállomástól a Főtér irányába haladó autósáv, így a tervek szerint csak a közszállítási járművek fogják majd használni. A Főtérről a vasútállomás irányába egy-egy sáv lesz a közszállítás, illetve a járműforgalom számára fenntartva. Mindkét oldalon kerékpársáv, a Central áruház előtt kis padokkal és eleketromos biciklik töltőberendezésével ellátott pihenőtér kap helyet. Az utca mindkét oldalán fasor, összesen ötvennégy színezi a képet. Gyalogos-átkelőhelyet terveznek a Central elé, ahol most illegálisan iszkolnak át a gyalogosok. Az átkelőhelyeket világtalanokat segítő, nem sima felületű burkolattal látnák el.

A Kornis/Émile Zola utcában felszámolnák a parkolóhelyet, egy autósáv maradna, és a Torony/Sextil Puşcariu utca sarkától a Karolina/Muzeului tér felé sétálóövezetet alakítanának ki. A Torony utca is csak a magyar főkonzulátus hátsó udvari bejáratáig lesz gépjárművel járható, további szakaszát sétálóhellyé alakítják. A Kornis utca északi felén pedig fasort ültetnek. A Szappany/Tipografiei utcát is mentesítik a parkolóhelyektől, csak a Central előtti taxiállomást költöztetik oda. Elhangzott: esztétikai meggondolásból szigorúbban ellenőrizik majd az utcai reklámokat. A Postakert/Cuza Vodă utcának a CEC Bank körüli részét is átszabják: felszámolva ezzel az illegális parkolót, a szobrot pedig a térség közepére helyezik át, sok pad és fa kap ott helyet.
A fórum részvevői közül többen sérelmezték, hogy a városháza alternatíva nélkül drasztikusan szorítja ki a belvárosból a motoros járműveket. Dan Tarcea polgármester-helyettes felsorolta a készülő vagy tervezett parkolóhelyeket, és azt, hogy az önkormányzat már nem követeli meg az itt építkezőktől az autóparkolókat. Az illegálisan parkolók közül ebben az évben 7500 kocsit szállítottak el, és ezek kiváltása borsos kiadás: akár 800 lejbe is kerülhet.

Guttmann Szabolcs műépítész hozzászólásában javasolta, hogy régészekkel együttműködve jelöljék meg a középkori várfal nyomvonalát. És felhívta a figyelmet arra a tanulmányra, amely az Unió/Memorandumului utca felújításakor felszerelt új, építészetileg kifogásolható világítást tárta fel. Jó lenne elkerülni a hasonló „fényalagutat” – mondta.

A Műegyetem képviselője a szóban forgó utcákban, méréseikre hivatkozva, nem tartja indokoltnak az autók teljes kitiltását: csúcsidőben is a Szappany utcai járműforgalom óránkénti sűrítettsége 56, a Wesselényi utcában viszont 1493 kocsi. A fórum hozzászólói között akadt, aki a köztéri padok mozgathatóságát kérte, tekintettel az időnként szervezett rendezvényekre. Elhangzott, hogy a kerekesszékesek és a gyerekkocsik számára sima felületű útburkolatot kellene alkalmazni, a kerékpársávokat pedig másfél méteres szélességben, műszaki jelzésekkel ellátva lehet csak biztonságosan használni. Törődjenek többet az utcák színvilágával, ezért a tervezőcsapatokba érdemes művészembert is bevonni – javasolta egy hozzászóló arra hivatkozva, hogy egy ploieşti-i művészeti iskola diákjai 3D-s gyalogos-átkelőket készítettek.

Cîmpean szerint a rendezvényen elhangzottakat figyelembe veszik a megvalósíthatósági terv augusztusra várható elkészítésekor, és év végén már kiírhatják a kivitelezésre vonatkozó pályázatot, ami legjobb esetben két éven belül valósulhat meg.

 

Jövőkép: kevesebb autó és szélesebb járda