Hackereket fogtak el Romániában és Olaszországban

Hackereket fogtak el Romániában és Olaszországban
Egy hackercsapat 20 tagját fogták el Romániában és Olaszországban, akik hamis e-mailek segítségével mintegy 1 millió eurót csaltak ki bankok ügyfeleitől – közölte ma az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust).

A tagállami hatóságoknak a terrorizmus, valamint a több uniós országot érintő súlyos és szervezett bűncselekmények felderítésében segítő, hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerin kilenc gyanúsítottat Romániában, tizenegyet Olaszországban fogtak el. A gyanúsítottak mindkét országban működő bankok több mint száz ügyfelét károsították meg.

Az érintett nemzeti hatóságok házkutatásai során informatikai eszközök mellett kábítószert és más, a nyomozást segítő bizonyítékokat foglaltak le.

Mint elmondták, a csalók az adóhatóság, vagy a bankok hivatalos leveleire nagyon hasonló, névre szóló e-maileket írtak az érintett ügyfeleknek, akik elővigyázatlanul és hiszékenységből megosztották a szükséges adataikat. Az adathalász akciók során a támadók sikerrel vették rá a későbbi károsultakat arra, hogy a jól megformázott, hamis e-mailben érkezett linkre kattintsanak, azt követően adják meg személyes adataikat. Ilyen linkre kattintva az adatok a bűnözők kezébe kerültek, esetleg az érintettek számítógépét kártékony kódokkal megfertőzve beláthatatlan károkat okozhattak. A támadók megpróbáltak minél eredetibb adathalász leveleket készíteni a biztos kattintás érdekében – közölték.

A bűnözői csoport elfogott tagjait az adathalászat, személyes és banki adatokkal való visszaélés mellett, bűnszervezetben való részvétellel, prostitúció megszervezésével, valamint kábítószer-birtoklással, drog- és emberkereskedelemmel is vádolják – tették hozzá.