Gyülekezési tilalom Romániában március végéig

Gyülekezési tilalom Romániában március végéig
Március végéig betiltották az országban az ezer fősnél népesebb bel- és kültéri, nyilvános vagy privát eseményeket a koronavírusos megbetegedések miatt.

Az ezer fősnél kisebb részvételű rendezvényekhez a helyi egészségügyi hatóság engedélyét kell kérni, ahol meghatározott szempontok alapján döntenek: a rendezvény jellege, a várható részvevők életkora, az eseményre való eljutás időtartama és módja, annak kockázata, hogy az eseményre veszélyeztetett területekről érkező vagy potenciálisan fertőzött személyekkel kapcsolatba került részvevők érkezzenek.

Látogatási tilalom van a kórházakban is, ugyanakkor felfüggesztik az orvostanhallgatók kórházi gyakorlati képzését erre az időszakra, csak az orvosok munkáját támogató önkéntesség engedélyezett. Kidolgozták az iskolák bezárására vonatkozó tervet is, amelyet azokban az intézményekben fognak alkalmazni, ahol megjelennek Covid19-es megbetegedések. Az eljárás lehetővé teszi a tanítás gyors, egységes felfüggesztését a helyi katasztrófavédelmi bizottságok határozatával.

Vasárnap délig Romániában 13 személyt diagnosztizáltak Covid19-cel, négyen már gyúgyultan távoztak a kórházból. További 15 személy vizsgálata alatt, intézményesített karanténban van, esetükben egyelőre nem mutatkoztak tünetek. Közel 13 ezren tartózkodnak házikaranténban az országban.

A hatósági közlemény figyelmeztet: csak hivatalos forrásokból tájékozódjunk a koronavírusról. Szombaton 89-en hívták az 112-es számot és 669-en a lakosság tájékoztatását szolgáló 0800 800 358-as zöld számot. A nemzetközi adatok tükrében Románia az egyik legkevésbé érintett terület. Az európai járványmegelőzési központ adatai szerint március 7-ig Európában eddig több mint 7200 megbetegedést jegyeztek, a legtöbbet Olaszországban (5414 beteg, elhunyt 246, meggyógyult 655), Franciaországban (803 beteg, elhunyt 11, meggyógyult 12), Németországban (968 beteg, senki sem halt meg, meggyógyult 19), Spanyolországban (487 beteg, elhunyt 7, meggyógyult 58) és az Egyesült Királyságban (211 beteg, elhunyt 1, meggyógyult 28). Világviszonylatban 106 093 beteget jegyeztek, elhunyt 3591, meggyógyult 64 019. Az eddig jegyzett elhalálozási arány 3,38%-os.

A vasárnaptól egyelőre március 31-ig érvényes tilalmat Raed Arafat, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője jelentette be pontosítva: elképzelhető, hogy a tilalmat meghosszabbítják.