Goya-díj – A jó főnök című film lett a gála nagy nyertese

Goya-díj – A jó főnök című film lett a gála nagy nyertese
Hat jelölést váltott díjra A jó főnök (El buen patrón) című film a Goya-díjak vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepségén Valenciában, ezzel pedig Fernando León de Aranoa alkotása a legfontosabb spanyol filmes elismerésnek számító szemle idei abszolút nyertese lett.

Az ipari mérlegeket készítő gyárban játszódó szatíra már a jelölések bejelentésekor rekordot döntött, húsz kategóriában terjesztette fel elismerésre a spanyol filmakadémia jelölőbizottsága. A legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb filmzene és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában jutalmazták Fernando León de Aranoa alkotását, aki mindemellett negyedik alkalommal vehette át a legjobb rendezőnek járó szobrot. A kategória díját átadó Sharaa Karimi afgán rendezőnő felvezetőjében arra kérte a filmeseket szerte a világon, hogy emeljék fel szavukat Afganisztán védelmében.

A jó főnökben nyújtott alakításáért Javier Bardemet választották a legjobb férfi főszereplőnek, kitüntetésével az előzetes várakozások teljesültek, kategóriájának többi jelöltje is ezt az eredményt jósolta a gála előtt. Bardem hatodik alkalommal kapta meg a spanyol filmakadémia elismerését, ötödször lett a legjobb főszereplő, ezzel rekorder a díj történetében. A legjobb európai film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek (Another Round) című alkotása nyerte el, amelynek főszerepét Mads Mikkelsen alakítja.

A valenciai díjátadót a város egyik emblematikus épületében, a Zsófia királynéról elnevezett művészetek palotájában rendezték meg. Tavaly a koronavírus-járvány miatt virtuálisan tartották meg az ünnepséget, de most a helyszínen rengeteg rajongó várhatta a sztárok vörös szőnyeges bevonulását. A díjak átadása látványos tűzijátékkal vette kezdetét, a járvány azonban az idei ünnepségre is rányomta bélyegét, a részvételt oltási igazoláshoz és negatív PCR-teszthez kötötték, a színházterem közönségének pedig maszkot kellett viselnie.

Idén először adták át a nemzetközi Goya-díjat, amellyel Cate Blanchett pályafutását ismerték el. Az ausztrál színésznő a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a spanyol kultúra, a spanyol film milyen nagy hatással volt rá. Kiemelte, hogy Luis Bunuel filmjei teljesen átformálták azt, ahogy a világot szemléli.

(Borítókép: Jelenet A jó főnök című filmből Javier Bardemmel. Fotó: imdb.com)