Átadták a 35. kisvárdai fesztivál elismeréseit, erdélyi színházakat és színművészeket is díjaztak

Átadták a 35. kisvárdai fesztivál elismeréseit, erdélyi színházakat és színművészeket is díjaztak
Szombat este adták át a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjait: életműdíjban részesült Biluska Annamária színművész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának örökös tagja, továbbá a díjátadón több erdélyi társulatot és színművészt is elismertek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fődíját az Újvidéki Színház kapta III. Richárd című előadásáért, amelyet Dejan Projovszki rendezett. A méltatás szerint a képi világ és a zene olyan kor lenyomatát teremti meg, amely szabadjára engedi az emberi gátlástalanságot.

A második helyért járó elismerést megosztva kapta a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása a színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó látványvilágért, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című produkciója a színházi nyelv radikális újrafogalmazásáért.

A harmadik helyért járó díjon szintén két társulat osztozhatott: a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása, valamint a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című produkciója „a zenés színház műfajának értő színpadra állításáért”.

A KIM és a Kisvárdai Várszínház közös díjának egyikét B. Fülöp Erzsébet vehette át a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A doktor című előadásának főszerepéért, illetve a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című produkciójában Dóra szerepének megformálásáért. Díjazták továbbá Boros Csabát, a már említett Részegek című előadás „egyedi zenei világának megteremtéséért és az előadásban való inspiratív jelenlétéért”, valamint Jeli Luca Sárát, a nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága című előadás karakterformáló, kiemelkedő színvonalú jelmezeiért. A KIM és a Kisvárdai Várszínház közös díját a felsoroltak mellett Mészáros Árpádnak, az Újvidéki Színház művészének is odaítélték a III. Richárd című előadás címszerepének bravúros megformálásáért.

Kisvárda polgármesterének elismerését a kolozsvári BBTE Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézetének harmadéves színészhallgatói kapták Édes Anna című, „kreatív, önálló színpadi nyelv megteremtésére törekvő, magával ragadó, egységes csapatmunkában megvalósuló” vizsgaelőadásukért.

A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjban idén Hégli Bence és Matusek Attila részesült a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásáért (Puck szerepének megformálásáért, illetve a rendezésért). Biluska Annamária mellett életműdíjat kapott Wischer Johann vajdasági színművész, rendező is.

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválját június 23. és július 1. között rendezték meg a felső-szabolcsi városban. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A tervek szerint jövőre a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját június 24. és 30. között rendezik meg – közölték.

Borítókép: Jelenet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című produkciójából, amely megosztva lett a fesztivál második helyezettje. Fotó forrása: Tamási Áron Színház