Giro d’Italia: Bernal előnye csökkent, Valter a 16.

Az ír Dan Martin nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát. Az éllovas kolumbiai Egan Bernal előnye csökkent összetettben, amelyben a magyar Valter Attila a 16. helyre csúszott vissza.

A Canazeiből induló 193 kilométeres etap hosszú lejtmenettel kezdődött, a mezőny nehezen engedett el szökést. Végül 19 fős élboly ért először az első komolyabb emelkedő, a harmadik kategóriás hegy tetejére, és dolgozott ki ötperces különbséget. Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (EOLO-Kometa) is a mezőnnyel tekert ekkor.

A 3400 méternyi szintkülönbséget hozó etap hajrájában két első kategóriás emelkedő, köztük a hegyi befutó a Sega di Alán várt a kerékpárosokra. Már az első nagy hegy megrostálta a szökevényeket és a mezőnyt is. Az utolsó lejtmenetben egy bukásban érintett volt az olasz Giulio Ciccone (az összetett hatodik helyezettje) és a belga Remco Evenepoel (19.) is, de mindketten folytatták a versenyt – utóbbi azonban célba érés után feladásra kényszerült.

A záró, meredek emelkedőre már egyik magyar sem volt ott az esélyesek csoportjában, amelyben az Ineos Grenadiers diktálta a tempót, üldözve a szökevények közül egyedül maradt Martint. Az esélyesek megfogyatkozott csoportját a brit Simon Yates támadása rostálta meg, majd a brit és a portugál Joao Almeida támadásai után először mutatta a gyengeség jeleit a rózsaszín trikós Bernal. Almeida és Yates ezzel egy percnyit faragott hátrányából a kolumbiai mögött.

Martin megnyerte a szakaszt, ezzel a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán aratott két-két szakaszsikert követően, első Giro-szakaszán diadalmaskodva tette teljessé a gyűjteményét.

Valter 20 perc hátránnyal az 59. helyen ért célba a magas tempójú etapon, ezzel a 16. helyre csúszott az összetettben. Dina Márton 24 perc hátránnyal 66. lett.

Eredmények, 17. szakasz, Canazei–Sega di Ala, 193 km, hegyi befutó: 1. Daniel Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 4:54:38 óra, 2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step) 13 másodperc hátrány, 3. Simon Yates (brit, BikeExchange) 30 mp h., ..., 5. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:20 perc h., ..., 7. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 1:23 p. h., ..., 59. VALTER ATTILA (GROUPAMA-FDJ) 20:12 P. H., ..., 66. DINA MÁRTON (EOLO-KOMETA) 24:01 P. H.

Az összetett élcsoportja: 1. Bernal 71:32:05 óra, 2. Caruso 2:21 perc hátrány, 3. Yates 3:23 p. h., ..., 16. VALTER 35:12 P. H., ..., 100. DINA 3:13:59 ÓRA H.

Csütörtökön a Rovereto és Stradella közötti 231 kilométer, az idei viadal leghosszabb etapja várt a 104. Giro d’Italia mezőnyére. A 3410 kilométer össztávú olasz körverseny vasárnap Milánóban zárul.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alberto Bettiol szökésből diadalmaskodott a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszán, amelyen az összetett élcsoportja nem változott: Egan Bernal megőrizte előnyét az élen, míg Valter Attila a 15.
Sport
A szlovák Peter Sagan nyerte a sprintbefutót a Giro d'Italia kerékpáros körverseny tizedik szakaszán, amelyen nem változott az összetett élcsoportja: a kolumbiai Egan Bernal megtartotta a rózsaszín trikót, a magyar Valter Attila pedig maradt az ötödik helyen.
Sport
A koronavírus-járvány miatt biztossá vált, hogy nem rendezik meg Magyarországon a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny idei első három szakaszát.
Sport
Az ecuadori Richard Carapaz pályafutása első háromhetes kerékpáros körversenyét nyerte, miután megőrizte a rózsaszín trikót a Giro d’Italia vasárnapi utolsó szakaszán. A 26 éves, tavaly negyedik Carapaz a nagy körverseny történetének első ecuadori győztese lett.
Sport
Sport