Gianfranco Rosi dokumentumfiljét vetítik a mozikban

Gianfranco Rosi dokumentumfiljét vetítik a mozikban
Tegnaptól vetítik a romániai mozikban Gianfranco Rosi olasz rendező Tűz a tengeren című dokumentumfilmjét, amely tavaly a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve díjat – áll a Clorofilm terjesztővállalat közleményében.

Az olasz-francia koprodukcióban született alkotás, amelyet idén Oscar-díjra is jelölték a Legjobb dokumentumfilm kategóriában, az afrikai migránsok történetét dolgozza fel, akik elérnek az Olaszország déli partján található Lampedusa szigetére, az első állomásra az Európába vezető útjukon.

A rendező egy évet töltött Lampedusa szigetén, megismerve és rögzítve a szicilíai közösség mindennapjait, kultúráját és a hetente a szigetre érkező több száz migráns küzdelmét a túlélésért. A sziget 200 kilométerre fekszik az olasz határtól, az utóbbi húsz évben számos migráns ezt a szimbolikus határátkelőhelyet választotta az Európába és a szabadságba vezető útja során. Az események központjában a 12 éves őslakos, Samuele áll, aki a szárazföldön érzi igazán jól magát, a sziget tengeri hagyományainak ellentmondva.

A film, az Arany Medve mellett tavaly megkapta az Ökumenikus zsűri díját is a Berlinalén, ugyanakkor elnyerte az Európai Filmakadéma Legjobb európai dokumentumfilmnek járó kitüntetését, emellett a London Critics Circle Film Awards szerint a Tűz a tengeren az év dokumentumfilje volt.

(Borítókép: Samuele, a film főszereplője a szárazföldön érzi igazán jól magát.)