FRISSÍTVE - Radu Jude filmje kapta az Arany Medvét

A magyar versenyfilmeket is díjazták

FRISSÍTVE - Radu Jude filmje kapta az Arany Medvét
A 71. Berlinale Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó Arany Medve-díját Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porn balamuc (Bad Luck Banging or Loony Porn) című filmjének ítélték oda. Az egyén és társadalom viszonyát kutató film operatőre Marius Panduru, producere pedig Ada Solomon. A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának történetében idén első alkalommal jutott be egyszerre két magyar alkotás is az élmezőnybe, ráadásul mindkettőt díjazták: Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával a nemzetközi zsűri döntése alapján. A nyerteseket március 5-én, pénteken délben, online hirdették ki.

Radu Jude Arany Medve-díjat érdemelt, innovatív társadalomportréját a nemzetközi zsűri egyszerre nevezte kidolgozott és vad, okos és gyerekes, geometrikus és vibráló, illetve a szó legjobb értelmében vett pontatlan alkotásnak. „Megtámadja a nézőt, nézeteltérést kelt és senkit nem enged biztonságos távolságba” – jellemezték a filmet értékelésükben a döntéshozók. A film egyén és társadalom viszonyát elemzi, a konfliktus kiindulópontja pedig egy amatőr pornófilm, amelyet egy általános iskolai tanárnő tölt fel a közösségi hálóra, és amely aztán teljesen megváltoztatja az életét.  

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukció a második világháborúban, a Szovjetunió megszállta vidékein játszódik egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögéből. A rendező Závada Pál azonos című, 2014-ben megjelent regényének egyik szálából merített ihletet a filmjéhez. Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinale történetében.

Nagy Dénes filmrendező 

Az idei Berlinalén csupán két színész-díjat, legjobb fő- és legjobb mellékszereplőnek járó elismerést ítéltek oda. Ezek közül az egyiket kapta meg Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének egyik mellékszereplője, Kizlinger Lilla. „Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző” – idézi a film alkotóinak MTI-hez eljuttatott közleménye a nyertest, aki Janisch Attila és Nagy Viktor osztályában tanulja a filmrendezést. Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje – az első részhez hasonlóan – hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják megfejteni: a másik embert.

Fliegauf Bence és Kizlinger Lilla

A zsűri nagydíját – egy Ezüst Medvét – Hamagucsi Rjuszuke japán rendező Wheel of Fortune and Fantasy című alkotásáért ítélték oda.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét Maren Eggert kapta meg az I'm Your Man című német filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét Hong Szangszú, az Introduction című versenyfilm rendező-forgatókönyvírója kapta.

 A kiemelkedő művészi hozzájárulásért Yibrán Asuad, az A Cop Movie című mexikói film vágója kapott Ezüst Medvét.

A koronavírus-világjárvány miatt a Berlinalén egyelőre a szakmai közönségnek mutatták be a filmeket egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén. A nagyközönség a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban láthatja a fesztiválra beválogatott filmeket, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

Magyar sorozatterv is fődíjat nyert a szakmai fórumon

Fődíjjal ismerték el a 71. Berlinale rangos szakmai fórumán Enyedi Ildikó filmrendező és Krigler Gábor producer közös projektjét: a nyolcrészesre tervezett Balaton Brigád című kémthriller tíz európai sorozatterv közül nyerte el a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényének Séries Mania Project Exchange Award elnevezésű fődíját.

Az eseményre a világ minden tájáról több száz tervet neveznek minden évben, ezek közül a Berlinale kurátorai tízet válogatnak ki, amelyeknek alkotói szakmai közönség előtt rövid prezentációban mutathatják be projektjüket. A cél, hogy nemzetközi partnerekre, koproducerekre, forgalmazókra, csatornákra találjanak sorozataik megvalósításához.

Az elismerés azért is különleges, mert ez volt az első alkalom, hogy egy sorozat tervét is nevezték a fórumra, a magyar projekt pedig rögtön el is vitte a fődíjat. Ez a sorozat számára meghívást jelent a Séries Mania fórumba, amit augusztus 30. és szeptember 1. között tartanak a franciaországi Lille-ben.

A sorozat a hidegháború alatt, 1986-ban játszódik. A német titkosszolgálat (Stasi) különleges egysége a Balatonnál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott. A brigád meghasonlott vezetője saját, elhidegült családját is kénytelen megfigyelni, miközben maga is a disszidáláson gondolkodik, és furcsa kapcsolatot alakít ki egy magyar belügyessel.

„A különleges tóparti, napsütötte környezet, a karakterek komplexitása, valamint a friss és a retró érzést remekül magába foglaló hangvétel miatt választottuk ezt a történetet. A kosztümös kémdráma olyan történelmi korszakba repíti vissza a nézőt, amiről minden európai azt gondolja, hogy kiválóan ismeri” – mondta Laurence Herszberg, a Séries Mania alapítója és igazgatója.

A Balaton Brigád című thrillersorozat producere Krigler Gábor, vezető rendezője pedig az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó.