Gergely Balázs: legszebb álmainkon is túlnőtt a KMN

Kolozsváron szervezik a Várkert Fesztivált

Gergely Balázs: legszebb álmainkon is túlnőtt a KMN
Jubileumi magyar napos rendezvényt szervez a Kincses Kolozsvár Egyesület: a X. Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) augusztus 18 és 25 közötti időszakra időzítik – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatón. Gergely Balázs örömmel állapította meg, hogy a KMN a legszebb álmainkon is túlnőtt. Idén is várhatóan több mint 500 programmal várják a közönséget; a programajánlatokat május 10-ig kell eljuttatni a civil szervezethez. A nosztalgiázókat a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa udvarára várják, ahol az eddigi magyar napos rendezvények fotó- és filmanyagát tekinthetik meg. Szabó Lilla programigazgató kifejtette: 65 helyszínen zajlik majd a rendezvény 165 partnercég bevonásával. Sánta Levente produkciós igazgató közölte: meghívták az elmúlt tíz év legjobb előadóit, de lesznek új magyarországi és erdélyi fellépők is. A gyalui Bánffy-kastély közelgő restaurálása miatt a Várkert Fesztivált a kolozsvári Bánffy-palota udvarán szervezik május 24-e és 26-a között.

Tízedik alkalommal szervezi meg idén a Kincses Kolozsvár Egyesület a Kolozsvári Magyar Napokat (KMN). A rendezvény apropóját ezúttal az a jubileum adja, hogy az augusztus 18-a és 25-e között megrendezendő eseménysorozat kerek évfordulóhoz érkezett.

– A szervezők legszebb álmain is túlnőtt ez a rendezvény. A tízéves jubileum arra is késztette a szervezőket, hogy felelevenítsük az előző rendezvényeket. Eszembe jutott a Beatrice együttes Apáczai-líceum udvarán megtartott koncertje, illetve az István király rockopera főtéri előadása. A Kolozsvári Magyar Napok hivatkozási ponttá vált, és példáján magyar napos rendezvényhullám vonult végig Erdélyen. Sokan jönnek más városból, más országból a KMN-re, és sokra tehető azok száma is, akik a KMN miatt mozdulnak ki lakótelepi otthonukból. A tízedik, jubileumi rendezvényen azonban nem önajnározásra fektetjük a hangsúlyt, hanem arra, hogy a kolozsváriaknak gazdag, értékes programsorozatot ajánljunk – hangoztatta Gergely Balázs, a KMN főszervezője.

Gazdag, értékes programsorozatot ígérnek

Megtudtuk: az idei rendezvény új helyszíne a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara, ahol fotókiállítást és filmvetítést szerveznek az eddigi magyar napos rendezvények eseményeiből. Ezeket aztán később feltöltik egy online platformra is. A nyitógálát augusztus 18-án, vasárnap szervezik, az Állami Népi Együttes fellépésével. Augusztus 19-én, hétfőn a Főtéren a szentegyházi gyermekfilharmónia koncertezik. Augusztus 20-án a híres magyarországi karmester, Vashegyi György vezényletével szimfonikus koncert zajlik az Egyetemiek Háza nagytermében. Az idei KMN-en hangsúlyos szerepet kap a „kerek évfordulóhoz érkezett” Ady Endre, Benedek Elek és II. Rákóczi Ferenc. Ezúttal sem marad el a Donathon futóverseny.

Szabó Lilla programigazgató kifejtette: 65 helyszínen bonyolítják le a rendezvényt legkevesebb 165 partnercéggel együtt. A partnerszervezetek programajánlatait május 10-ig várják. Június elejéig véglegesítik a koncertprogramot, július elején pedig a fesztivál teljes műsorát.

A koncertekkel kapcsolatosan Sánta Levente produkciós igazgató közölte: igyekeztek az elmúlt tíz év legjobb előadóit újra meghívni, de természetesen vannak új magyarországi és erdélyi előadók is.

Új helyszínen a Várkert fesztivál

Mivel a gyalui Bánffy-kastélyt uniós pénzből felújítják, ezért a negyedik Várkert Fesztivált a kolozsvári Bánffy-palota udvarán szervezik május 24-e és 26-a között. Május 21-én Zsombori Erzsébet (Zsimbi) és lánya, Mayer Hella festményeiből nyílik kiállítás Ég és föld között címmel a Bánffy-palotában. Május 24-én, pénteken az Edina Quartetnek tapsolhatunk, ezt követően KFT-koncert kezdődik. Május 25-én, szombaton Mozsikácska gyermekkoncertre várják a kicsiket, majd a Bekecs Néptáncegyüttes az Apáczai-líceum dísztermében mutatja be Legendák kertjében című táncjátékát. Szintén szombatra tervezik a Karaván Família, illetve a Little G Weevil koncertet. Május 26-án, vasárnap a Karaván, a Vintage Dolls koncertjére, az erdélyi származású, ám jelenleg Párizsba élő színésznő, Szilágyi Enikő sanzonestjére várják az érdeklődőket. Majd a budapesti Vígszínház művésze, Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső-estet tart. Mindhárom napot afterpartyk zárják. Állandó programként a Bánffy-palota emeleti árkádjai alatt, péntektől vasárnapig erdélyi és magyarországi kiadók ismertetik könyvkínálatukat.

Rohonyi D. Iván felvételei