Egyre közelebb a 11. Kolozsvári Magyar Napok rajtja

Gergely Balázs: „A meghirdetett rendezvényeket meg fogjuk valósítani!”

Egyre közelebb a 11. Kolozsvári Magyar Napok rajtja
Holnaphoz egy hét, augusztus 19-én kezdődik a Kolozsvári Magyar Napok, amelynek megrendezése tavasszal még igencsak kérdéses volt, ám végül, ha szigorú korlátozásokkal is, de sikerült tető alá hoznia a Kincses Kolozsvár Egyesületnek. Az ezúttal mindössze háromnapos rendezvényt bejelentő júliusi sajtótájékoztató óta eltelt időben sajnos a járványhelyzet fokozódott, nemrég további szigorításokat – például köztéri maszkviselés – vezettek be, így arra voltunk kíváncsiak, változtatott-e mindez az eredeti terveken. Gergely Balázs főszervező azonban megnyugtatott: azokat a rendezvényeket, amelyeket a programtervzetben meghirdettek, meg is fogják valósítani, a szervezők lelkesen készülnek a jövő heti rajtra. Az viszont továbbra is érvényes, hogy a rendezvényeken való részvétel előzetes regisztrációt igényel – tette hozzá. Ez várhatóan szerdán–csütörtökön kezdődik.

Jóformán alig egy hét múlva kezdődnek a 11. Kolozsvári Magyar Napok, amit az is jelez, hogy egyre gyakoribbak a bejegyzések a KMN Facebook-oldalán: a napokban nyilvánosságra hozták például annak a közönségszavazásnak az eredményét, amely arról volt hivatott dönteni, hogy a főtéri szabadtéri vetítésen melyik magyar klasszikust vetítsék a közönségnek – a győztes Bacsó Péter legendás alkotása, A tanú lett. Ezt a filmet augusztus 21-én 21 órától lehet majd megtekinteni, míg egy nappal korábban, ugyancsak a főtéri „szabadtéri moziban”, szintén este 9-től a Fekete Ibolya rendezésében készült Anyám és más futóbolondok a családban című alkotást láthatjuk. Ugyanaznap, a magyar államalapítás ünnepén – amint azt tegnap nyilvánosságra hozták az említett Facebook-oldalon – Bogányi Gergely zongoraművész, a csodazongora megalkotója fog Kolozsvár főterén koncertezni. 

Ezek a bejegyzések is mutatják, hogy a Kolozsvári Magyar Napok szervezői töretlen lelkesedéssel és odaadással készülnek, s alig várják a rendezvény kezdetét annak ellenére, hogy az idei rendezvény bejelentése óta a koronavírus-járvány miatti biztonsági intézkedések szigorodtak – például minden zsúfoltabb, nyílt helyen kötelező a maszkviselés már Kolozs megyében is. „A rendezvényeken eddig is kötelező volt a maszkviselés, tehát a legutóbbi szigorítás, amely minden zsúfolt nyílt helyen kötelezővé teszi a maszkviselést, a KMN-t nem érinti. Azokat a rendezvényeket, amelyeket meghirdettünk, meg fogjuk valósítani. A rendezvényeinken való részvétel előzetes regisztrációt igényel” – nyilatkozta a Szabadságnak Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a KMN főszervezője. 

Szabó Lilla programfelelős lapunkkal közölte: minden programra regisztrálni kell, az online regisztráció szerda–csütörtöktől indul, és azok, akik nem használnak internetet, a Főtéren felállított regisztrációs pontnál, helyben tudnak majd regisztrálni – a részleteket hamarosan a sajtón keresztül is nyilvánosságra hozzák. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a KMN-nel párhuzamosan, illetve partnerségben zajlik még másik két fesztivál is a jövő héten: a Szent István-napi Néptánctalálkozó és a KaravanAct utazó színházi fesztivál. 
Amint arról korábban beszámoltunk, az „Ami belefér!” mottóval szervezett idei KMN rendezvényein a védőmaszk viselése és a távolságtartás kötelező lesz, de számos más óvintézkedés, illetve szabály betartására is kérik a résztvevőket. Másfelől, a részvételi korlátozások ellensúlyozásaként a három nap során folyamatosan online közvetítik majd a rendezvényeket. A nagyszabású főtéri koncertek és a beltéri rendezvények, továbbá a vásárok, a lacikonyhák, a borutca, a sport- és gyermekprogramok és az esti bulik is elmaradnak, ezúttal a kisebb, csoportos együttlétekre, a helyi kulturális kínálatra helyezik a hangsúlyt úgy, hogy idén is minden generáció számára nyújtsanak majd érdekes eseményeket.

Borítókép: Rohonyi D. Iván/Archív