Florin Cîțut javasolják a liberálisok miniszterelnöknek

Florin Cîțut javasolják a liberálisok miniszterelnöknek
Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszert javasolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányfőnek. Jelölését egy tartózkodás mellett fogadta el a párt vezető testülete. Ugyanakkor az ülésen arról is döntöttek, hogy a PNL elnökét, Ludovic Orbant javasolják a képviselőház elnökének.

Rareş Bogdan, a PNL első alelnöke szerdán közölte: még szerdán megvitatják a számításba jövő kormányfőjelölteket, majd az országos politikai bizottság ülésén nevesítik jelöltjüket. A szóba jöhető három-négy személy mind tagja a PNL-nek, Nicolae Ciucă, a jelenlegi ügyvezető kormányfő az egyik ezek közül – nyomatékosította a politikus.

Ludovic Orban a nap folyamán Klaus Iohannis államfővel is tárgyalásokat folytatott. A megbeszélésen három személyt – Nicolae Ciucăt, Florin Cîțut és Marcel Boloșt – javasolták a miniszterelnöki tisztség betöltésére.

„Az utolsó szó viszont az államelnöké. Mi megtesszük a javaslatainkat, majd az államfő választani fog, mivel a jövendőbeli kormányfőnek partnerségben kell lennie vele, illetve a PNL-vel, valamint folyamatosan együtt kell működnie az USR-PLUS Szövetséggel és az RMDSZ-szel” – hangsúlyozta Rareş Bogdan.

Korábban Rares Bogdan közölte: a PNL azt szeretné, hogy az új kormány december 21-ig megalakuljon, és 23-án bizalmat kérhessen a parlamenttől.