Máris pattanásig feszül a húr a PSD-PNL között

Máris pattanásig feszül a húr a PSD-PNL között
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint nem merült fel Marcel Ciolacu miniszterelnök lemondása az adóügyi és költségcsökkentő intézkedésekről szóló koalíciós tárgyalásokon – írta az Agerpres hírügynökség. Nicolae Ciucă a kormány tervezett intézkedéseiről folytatott újabb egyeztetéseket követően nyilatkozott, miután Marcel Ciolacu kormányfő hétfő este az Aleph Newsnak adott interjúban kilátásba helyezte a lemondását, ha a koalíciós partner liberálisok nem támogatják a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedéseket. A PSD kormányból való távozásának lehetőségét lebegtette meg a sajtóban Florin Roman, a PSD alelnöke is.

A liberálisok vezetője rámutatott: „fel sem merült”, hogy alakulata nem támogatná a tervezett intézkedéseket, csak a technikai részleteket kell alaposan körbejárni, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg a kormány.

Ciuca elmondása szerint a koalíciós tárgyalásokon nem vetődött fel Marcel Ciolacu lemondása, mint ahogyan az sem, hogy a PNL kilép a kormányból, ha nem sikerül egyezségre jutniuk az adóügyi és a költségcsökkentő intézkedésekről.

„Azért dolgozunk keményen 2021-től a stabilitás biztosításáért, hogy most, amikor minden eddiginél nagyobb szükség van a politikai és gazdasági biztonságra, ilyesmikről beszéljünk? Fel sem merül” – fogalmazott.

Mint mondta, megállapodtak abban, hogy sem adó-, sem áfaemelés nem lesz, és olyan intézkedésekre sem kerül sor, amelyek a polgárok jövedelmének csökkenéséhez vezetnének. Hozzátette: „egy kulturális intézmény sem fog megszűnni”, az ezeket érintő intézkedéseknek a célja a decentralizáció az egyszerűbb menedzsment kialakítása.

A liberális pártelnök nyilatkozatával ellentétben a PNL egyre több területi vezetője a politikai alakulat kormányból való kilépését kéri. Azzal érvelnek, hogy a PSD által javasolt megszorító intézkedések a PNL választóira „mérnek csapást”.

Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke is, aki szerint a kormánynak tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek közvetlenül egyik vagy másik párt választóit sújtják – írta Facebook-oldalán.

 „Az adóemelés közvetlenül a PNL választóit sújtja, s mély válságra és recesszióra ítéli Romániát. A reálgazdaság támogatása az üzleti környezet támogatását jelenti, nem pedig az adóemelést” – folytatta. „Ez gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy a PNL kikerül a kormányból! A PNL-nek ki kell lépnie a kormányból, ha ez nem veszi figyelembe a liberális prioritásokat, és növeli az adókat” – tette hozzá Tișe, hozzátáve: a PNL konkrétan még nem tárgyalt a kormányból való kilépés lehetőségéről.

Kép: Alin Tise és Emil Boc/Facebook