Fizikatanári ankét és fizika tehetséggondozó tábor Jósikafalván

Fizikatanári ankét és fizika tehetséggondozó tábor Jósikafalván
Sokéves hagyományt élesztett újra a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Fizika Intézete (MAFI) és az EmpirX Egyesület a Fizikatanári ankét járvány utáni első rendezvényével, amelyet október 14–16. között tartottak a Kolozs megyei Jósikafalván. Az ankéthoz ezúttal középiskolás diákoknak szóló tehetséggondozó tábor is társult, amelynek szervezője a Bolyai Társaság és a már felsorolt két intézmény. A két rendezvény jól kiegészítette egymást.

VÖRÖS ALPÁR ISTVÁN VITA, SÁRKÖZI ZSUZSA

A táborban 9–12.-es diákok vettek részt (18-an), míg az ankétra 25 általános és középiskolai tanár jelentkezett be. Az ankét idei témája Elektromágneses jelenségek modern alkalmazásai volt, amelyhez kapcsolódóan hét meghívott előadó bővítette a résztvevők ismereteit naprakész tudományos eredményekkel. Az ankét és tábor három napja alatt az egyetemi tanárokból és doktoranduszokból álló tízfős szervezőcsapat gondoskodott arról, hogy a tartalmas programok gördülékenyen, az eredeti, kifüggesztett tervnek megfelelően valósuljanak meg.

Tunyagi Arthur, a BBTE fizika karának adjunktusa, Arduino-mérésekkel tartott gyakorlati foglalkozást péntek délután, amely az előző évi workshopok folytatásaként valósult meg. Mivel sok a visszatérő a részt vevő tanárok között, javarészt rendelkeztek alapvető Arduino-programozási ismeretekkel, amelyeket tudtak kamatoztatni a mostani tevékenység során. Este Kozma Tamás marosvásárhelyi fizikatanár tartott vitaindítót, amely kapcsán a fizikaversenyek jelenlegi helyzetét vitatták meg a résztvevők. Eközben a táborban részt vevő diákok Néda Zoltán egyetemi tanár (BBTE) előadását hallgathatták meg, majd a doktoranduszok által koordinált konkrét mérési gyakorlaton vehettek részt, amelyen egyszerű eszközökkel sikerült a fény sebességét meghatározni 5%-nál kisebb mérési eltéréssel. Az estét a fizikus kocsmakvíz tette felejthetetlenné, ahol négy csapatba szerveződve válaszolhattak a változatos tudománytörténeti, feladatmegoldós kérdésekre.

Szombaton rövid kirándulás keretében a tanárok a jósikafalvi gyűjtőtavat tekintették meg, amely a ködből fokozatosan előbújva mutatta meg csodás látványosságait. Ezzel párhuzamosan a diákok szabadtéri rádiólokációs versenyben vettek részt. A nap további részében négy meghívott előadó tartott bemutatót. Asztalos Örs (Budapesti Műszaki Egyetem) részletesen ismertette a fúziós energiatermelés jelenlegi állását és perspektíváit a következő évtizedekre. Kovács Kálmán, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökének jól felépített bemutatója a magyar űrkutatás legújabb eredményeit mutatta meg, röviden azt, hogy a SMOG–1-es műholdas próba kifejlesztésével és fellövésével sikerült elkészíteni az első hivatalosan is nyilvánossá tett elektroszmogtérképet a Földről. Honyek Gyula a KöMaL szerkesztőjeként mutatott meg gyöngyszemeket a lapban közölt versenyfeladatok közül.Piláth Károly saját fejlesztésű kísérleti eszköze

A részt vevő középiskolai tanárok közül hárman is bemutatták ötletadó tevékenységüket a káoszelméletről, drónos foglalkozásokról, a hollandiai Spacebuzz ingyenes űrkutatási projektről. A tömör programot ünnepi pillanat váltotta, ugyanis az EmpirX Egyesület kiváló tanári munkásságért járó Tellmann Jenő-díját idén adta át először. A díjat a mindenki által Csocsóként emlegetett egykori ikonikus kolozsvári fizikatanár emlékére alapította több volt diákja. Ezt a díjat elsőként Máthé Márta nyugalmazott marosvásárhelyi fizikatanárnő vehette át a résztvevők hangos tapsvihara közepette. Ezután ismét külön programja volt a két rendezvénynek. A tanárok körében ugyancsak izgalmas beszélgetést eredményeztek a nagyváradi Bogdán Károly által megoldott problémás feladatok, amelyeknek a megoldása példatárakban is hibásan szerepel. A jó megoldásokat szemléletes grafikai ábrázolások segítségével láthattuk. A diákok számára Nagy László egyetemi tanár (BBTE) az energiatermelés problémájáról beszélt, majd a már pénteken kiosztott, Honyek Gyula és felesége, Baranyai Klára által összeállított feladatsorral foglalkozhattak egyénileg. Az estét Váradi Nagy Pál csillagászati bevezetője, majd távcsöves megfigyelései követték.

A tanároknak vasárnap elsőként Simon Alpár egyetemi adjunktus (BBTE) beszélt a modellezésről a mágnesek világában. A részt vevő fizikatanárok részéről tartott bemutatók közül kiemelhető Piláth Károly, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanára, aki saját fejlesztésű kísérleti eszközeit mutatta be, amelyek nemcsak rendkívül hasznos tudományos mérési lehetőségeket biztosítanak, hanem kivitelezésükben is rendkívül igényesek és látványosak. Emellett mágneses játékokról, nanoanyagok spintronikai alkalmazásairól, fizikatábori projektekről hallhattak a résztvevők. Zárásként Kovács Zoltán nyugalmazott egyetemi adjunktus (BBTE) Fizika másképp című könyvét mutatta be, majd a fizikatanárok képzésének kihívásairól is szó esett, azután pedig Mészáros Gergő (Semilab) és Grasin Robert (Bosch) ismertették, hogy a cégek részéről nagy igény mutatkozik fizikusok alkalmazására. Eközben a diákok a korábban kiosztott fizikafeladatok megoldásait vitatták meg, illetve Mészáros Gergő és Grasin Robert nekik is tartott egy-egy rövid motivációs előadást. A szünetekben az udvaron beüzemelt távcsövek segítségével napfoltokat nézhettek. Végül a diákok is Arduino-programozási tevékenységen vettek részt.

Rövid kirándulásra indultak szombaton a tanárok 

Bár a programok összehangolása nem volt egyszerű feladat, összességében az ankét résztvevői elégedetten távozhattak, tarsolyukban olyan új módszerekkel, amelyek elősegítik a színvonalasabb fizikaoktatást, illetve bízva abban, hogy a munkaerőpiac megnövekedett igénye hatására egyre többen fognak diákjaik köréből fizikusi szakmát választani. A diákok pedig – reményeink szerint – új ismeretekkel, tapasztalatokkal és barátokkal gazdagodtak, talán a pályaválasztáson is elkezdtek gondolkodni.

Mindkét rendezvényt a magyar kormány támogatta a Nemzeti Újrakezdés Program oktatási célú programjai és rendezvényei kapcsán. A rendezvények további támogatói a kolozsvári Rulmenţi Suedia és a magyarországi Semilab vállalatok voltak.