Férfi kosárlabda Eb: szoros vereség a horvátoktól

Férfi kosárlabda Eb: szoros vereség a horvátoktól
A magyar férfi kosárlabda-válogatott első, pénteki mérkőzésén 67:58-ra kikapott a horvát csapattól az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata nagyon jól tartotta magát a riói olimpián ötödik helyezett riválisával szemben, a harmadik negyed után még egy ponttal vezetett, pedig a nagyszünettől csípősérülés miatt nélkülözte legjobbját, Hanga Ádámot. A záró játékrészben érvényesült a papírforma, a horvátok fordítottak és nyertek. A magyarok a második körben szombaton 15 órától Montenegró legjobbjaival játszanak, az összecsapást élőben közvetíti a Duna World tévéadó.

Kissé megilletődötten kezdett az Európa-bajnokságon 18 év után szereplő magyar válogatott, ugyanis 0:6-nál talált először a gyűrűbe. Ezt követően állandósult a négy pont körüli különbség, de Ivkovics kapitány együttese 11:15-nél megrázta magát, így 15:15-nél utolérte riválisát, majd Hanga Ádám triplájával először vezetett a találkozón. Az első negyed hajrája viszont kifejezetten rosszul sikerült: az utolsó nyolc másodpercben két horvát kosár esett, így 20:20-nál fordultak a csapatok.

A folytatásban fej fej mellett haladtak a csapatok. A magyarok nagy erőssége a támadó lepattanó volt: futott olyan akció 31:30-nál, amikor hibás befejezések után háromszor is visszaszerezték a labdát. Viszont a büntetőzés kifejezetten gyenge pont volt, 31:35-nél sikerült először betalálni egy pontért. A nagyszünet előtti percek megint a horvátoknak kedveztek: egyrészt Hanga csípősérülést szenvedett, másrészt az utolsó kosárral 39:36-ra vezettek.

A harmadik negyedben Vojvoda Dávid (a képen labdával) vette hátára a magyar csapatot. Sorozatban háromszor talált a gyűrűbe, betörésből és mezőnykísérletből is sikeres volt, miközben labdalopást is bemutatott védekezésben. Remeklésével 38:42-ről 46:46-ra egyenlített a magyar együttes. A játékrész vége ezúttal Ivkovics gárdájának sikerült jobban, ugyanis 50:50-nél Perl Zoltán dobott triplát, amire ugyan érkezett egy kétpontos válasz, de így is a magyarok vezettek az utolsó tíz perc előtt.

Bogdanovics és Szarics vezérletével a horvátok 8:0-s rohammal kezdtek, így először vezettek hét ponttal, ekkor viszont Vojvoda első sikeres hármasa adott reményt a visszazárkózásra. Ivkovics hiába próbálta időkéréssel rendezni a sorokat, ekkor már hátrányban kapkodtak a magyar játékosok, így rendre pontatlanok voltak a dobások, amit a horvátok kihasználtak és 67:56-ra elhúztak, azaz szép lassan tíz pont fölé hizlalták a különbséget.

A hajrában már csak a különbség volt kérdéses.

Eredmény, C-csoport, 1. forduló: • Horvátország–Magyarország 67:58 (20:20, 19:16, 13:17, 15:5) – pontszerzők: Bogdanovics 23, Szarics 15, Tomas 8, Planinics és Ukics 6–6, Simon 5, Popovics és Bender 2–2, illetve Perl 12, Vojvoda 11, Keller és Eilingsfeld 8–8, Ferencz 7, Hanga és Allen 5–5, Wittmann 2.