Felmérés: európai parlamenti képviselet nélkül maradhat az RMDSZ

Képviselet nélkül maradhat az RMDSZ az idei európai parlamenti (EP-) választáson az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, ma közzétett felmérése szerint.

A News.ro hírportál által megrendelt, január 16. és 24. között készült országos közvélemény-kutatás adatsora szerint a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 4,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re, ha a következő hétvégén rendeznék meg az EP-választást. A bejutási küszöb 5 százalékos.

A felmérés szerint a romániai EP-választást Marcel Ciolacu miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja (PSD) nyerné a voksok 29,5 százalékával, míg a kormánykoalíció másik pártja, a Nicolae Ciucă szenátusi elnök vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 18,8 százalékára számíthat.

Harmadik helyen, a PNL-vel gyakorlatilag azonos, 18,4 támogatottsággal mérte az INSCOP a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), és Romániából egy második nacionalista párt, a parlamenti botránykeltéséről elhíresült Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja is EP-képviselethez juthat a voksok 6,5 százalékával.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki tömörülésre, az Egyesült Jobboldal Szövetségre (ADU) a pártpreferenciával rendelkezők 12,9 százaléka szavazna.

A válaszadók több mint fele (50,9 százaléka) biztosra ígérte részvételét az EP-választásokon, vagyis a részvétel hasonlóan magas lehet, mint öt évvel korábban, amikor Romániában - EP-választási részvételi rekordként - a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

A felméréshez fűzött magyarázatában Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a valós részvétel függvényében változhat az egyes pártok támogatottsága. Ezért - a minta 68,7 százalékát kitevő, pártpreferenciájukat bejelölő résztvevők válaszai mellett - az INSCOP közzétette a minta 39,3 százalékát képviselő, biztos választási részvételt ígérő pártválasztók opcióinak megoszlását is.

Ebből az derült ki, hogy alacsonyabb választási aktivitás a jobboldalnak és az RMDSZ-nek kedvezne: az „elkötelezett” választók ugyanis a PNL-t 19,8 százalékos, az ADU-t 18,2 százalékos, az RMDSZ-t pedig 5,6 százalékos (a bejutási küszöböt lényegesen meghaladó) eredményhez juttatnák.

A legutóbbi, 2019-es EP-választáson az RMDSZ a romániai voksok 5,26 százalékát megszerezve két képviselőt küldött az EP-be, Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében.

Romániában június 9-én rendezik a következő EP-választást, az országnak 33 helye lesz az európai uniós képviselőtestületben.