Fel kell tüntetni az árusított dinnye „személyi adatait”

Forgalmazást egységesítő minisztériumi intézkedés lépett életbe

Fel kell tüntetni az árusított dinnye „személyi adatait”
A mezőgazdasági minisztérium rendelete értelmében júliustól a dinnyét forgalmazó kereskedők kötelesek olyan, A4-es fóliázott fehér papírlapot mellékelni árujukhoz, amely színes felirattal tartalmazza annak megnevezését, származási helyét, a termék betakarítási időpontját és eladási árát. A hirdetményt a vásárló által jól látható helyre kell kifüggeszteni. Aki ezt mellőzi, 100–300 lej közötti bírságra számíthat. A Kolozs Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság felügyelői, miután a múlt héten figyelmeztették az új rendelkezésről az alkalmi kereskedőket, hétfőtől elindultak ellenőrizni annak betartását. Az intézkedés célja egységesíteni az áruról szóló tájékoztatás módját, és leszoktatni az árusokat arról, hogy – reklám gyanánt – filctollal mindenféle rögtönzött, egyéni stílusban eredetieskedő szövegeket írjanak a dinnyékre. Lapunk munkatársai helyszíni terepszemlén mérték fel a kolozsvári helyzetet.

A szigorítás a 2014/145-ös számú törvénnyel összhangban történt, amely a zöldség- és gyümölcspiacok működését szabályozza. A dinnyeárusítással kapcsolatos és a Hivatalos Közlönyben július 4-én már megjelent minisztériumi elvárás szerint a címkézésnek pontos előírást kell(ene) követnie: fóliázott fehér A4-es papír, fekvő színes nyomtatás mindkét oldalon, és a már említett adatok feltüntetése. Az ellenőrök azt is megnézik a dinnye útjának nyomon követhetősége érdekében, hogy az árusok rendelkeznek-e termelői engedéllyel meg személyazonossági igazolvánnyal.

A dinnyeárusok egy részének van tudomása az újdonságról, mások azonban nem is hallottak róla.

Az egyik hipermarketben már a múlt héten megjelentek a kért tájékoztató feliratok a görögdinnye és a sárgadinnye halmazokon.

A Hajnal lakónegyedi piacon az egyik görögdinnyét áruló, Kárpátokon túli vidéki ember bevallja, hogy hallott a rendeletről, és komolytalanságnak tartja, mert a terméket így is, úgy is csak frissen lehet értékesíteni, ezt minden vásárló jól tudja. De szerinte a mezőgazdasági minisztérium időnként mindig kiagyal valamit csak azért, hogy legyen oka büntetni. És miért lehetne baj abból, ha olyan „személyre szabott” feliratok maradnának a porondon, mint „Nagyon édes és nagyon román”; vagy „Magtalan”? – kérdi.

A Monostor lakónegyed végében, a Kolozsmonostor/Bucium utcában kéttucatnyi árus sorakoztatta fel portékáját. Valamennyien oltyánok, kinek van teljes felirata, kinek nincs. A dátumok is nagyon változnak: akad július 22-ét feltüntető, és olyan is, amelyik július 7-ét adja meg a betakarítás idejének. Az egyik fiatal termelő elpanaszolja, hogy sok áru jön be Görögországból és Törökországból, ami néhány banival olcsóbb ugyan, de ízben nem veszi fel a versenyt a hazaiakkal. Szerinte a hatóságoknak erre is oda kellene figyelniük.

A Mărăşti téri piacon az egyik árus standjánál, akiről lerí, hogy nem viszonteladó, hanem igazi őstermelő, az előírásos módon, teljes tartalommal ott látható a kért felirat. Még az is, hogy a terméket július 22-én szedték le, természetesen a Dolj megyei Dăbuleni-ben. Amit esetleg érdemes lenne egy hét múlva ellenőrizni, hogy változott-e a termelők által feltüntetett dátum.

A Szentpéteri templom és a Mărăşti piac közti területre évente visszatérő regátiaknál egy kék golyóstollas felirat hirdeti a kartonpapíron, úgymond, a termékfajta megnevezését, ami egyben a származási helye is: „88 Dăbuleni dulce”. Mivelhogy ez évek óta a hazai fajták garantált sikert hozó nagymenője, érdekes módon mindenki ilyent árusít. És az ár: görögdinnye 2 lej/kg, sárgadinnye 3 lej/kg. De a szüretelési dátum hiányzik. Amikor szóba hozzuk, a tizenéves eladó válasza egy legyintés. Vajon az ellenőröké is ez lesz?

(Borítókép: Bőséges a felhozatal az „azonosítható” áruból. Fotó: Rohonyi D. Iván)