Rollertangóhoz rollertörvény: nincs szerelmes rollerséta

Járdán tilos, Kolozsvár további szabályozást tervez

Rollertangóhoz rollertörvény: nincs szerelmes rollerséta
Pedig milyen jól össze lehetne bújni azon a rolleren, kiskifli... azaz inkább kisbagett-nagybagett, miközben hajunkba kap a forró augusztusi szél és száguldunk bele a naplementébe, de nem lehet efféle rollertánc, törvény tiltja. Most, hogy már Kolozsváron is elszabadult a rollerszezon, és beindult a második elektromos rollerkölcsönző hálózat is, éppen ideje átismételni a rolleres közlekedési szabályokat, amelyeket idén februárban frissítettek egy sürgősségi kormányrendelettel. A világon, de még az Európai Unióban sincs egységes szabályozás az e-rollerezésre. Nagy-Britannia például néhány héttel ezelőtt engedélyezte használatukat (saját rollert ezután is csak magánterületen szabad), Máltán csak jogosítvánnyal vezethetjük és rendszámtábla is kell, míg Svédországban akár ittasan is rollerezhetünk. Míg a törvények megszületnek, addig marad a rollerveszély, amit csak fokoz a gondatlanság.

 

Párizsban a Szajnából, Kolozsváron a Szamosból kell majd kihalászni?

Még jócskán idény előtt, februárban jött ki a közúti közlekedést szabályozó 195/2002-es törvényt módosító és kiegészítő 13/2020-as sürgősségi kormányrendelet, amely egyebek mellett az elektromos rolleres közlekedést is szabályozza. Főszabály, hogy elektromos rollert csak 14. életévét betöltött személy használhat és 16 éves korig kötelező a sisakviselés, ha a fiatal éppen úttesten közlekedik. Útitársat nem invitálhatunk magunk mellé a rollerre, ez csak egyszemélyes jármű.

Fényszóró, láthatósági mellény, pénzbírságok

A félreértések elkerülése végett a rendelet meghatározza, milyen járművet is tekint elektromos rollernek a törvény Romániában. Egyetlen személy szállítására alkalmas két- vagy háromkerekű, elektromos motorral felszerelt jármű, ülőhely nélkül vagy egyetlen ülőhellyel, amelynek referencia ülőpontja legfeljebb 540 mm magasságra van a kétkerekűek, legfeljebb 400 mm magasságban a háromkerekűek esetében, és tervezett sebessége nagyobb mint 6 km/h, de nem haladja meg a 25 km/h-t. Kötelező a megfelelő fényszóró és macskaszemek, enélkül nem szabad éjjel közlekedni a bekapcsolt rollerrel – vagyis például kikapcsolva hazatolhatod vagy a hátadon is hazaviheted.

Párizsban a Szajnából, Kolozsváron a Szamosból kell majd kihalászni?Égető kérdés, hogy törvényes-e vagy sem elektromos rollerrel a járdán közlekedni? A törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy járdán nem szabad elektromos rollerezni, csak azt írja, hogy „elektromos rollerrel csak bicikliutakon szabad közlekedni, annak hiányában pedig csak olyan útszakaszokon, ahol a megengedett maximális járműsebesség 50 km/h”. Ugyan nem írják le a járda szót, de okoskodhatunk úgy, hogy az útszakasz csakis utat jelent és nem járdát, tehát rollerrel csak bicikliúton és bizonyos útszakaszokon közlekedhetünk, biztos, ami biztos. A Donát úton a Szamos mellett haladó közúton (Türr István/1 Decembrie 1918) például nem, ott a megengedett sebesség felső határa 70 km/h, igaz, hogy a folyó túlsó partján széles bicikliút áll rendelkezésünkre, még ha ehhez a Donát negyedből át is kell tolni a rollert a soklépcsős Szamos-hídon, a gát fölött. Azt viszont már külön cikkely szabályozza, hogy autópályán tilos elektromos rollereknek közlekedniük.

Az e-rollerekre vonatkozó közlekedési szabályok elmulasztása miatt 580-725 lejes, a jármű megfelelő felszerelésének elmulasztása, tilosban közlekedés esetén 970–1160 lejes pénzbírság róható ki – írja az avocatnet.ro.

Emil Boc polgármester nem szeretne rollertilalmat a városban, szerdai sajtónyilatkozatai szerint támogatná ezt a korszerű, új, alternatív közlekedési eszközt, de oly módon, hogy azok sem a gyalogosok, sem a rollerezők számára ne jelentsenek veszélyforrást. Az elöljáró a rollerek parkolásáról is beszélt, azokat nem lehet majd bárhol hagyni, a tilosban parkolókat elszállítják. Minderre „közvitára bocsátanak majd egy szabálytervezetet, amely ugyanakkor meg fogja határozni azt is, hány roller lehet Kolozsváron, magán- és köztulajdonban” – fejtette ki a Ziua Live-nak Boc. Mielőtt felháborodnánk azon, hogy a polgármester beavatkozna magántulajdonunk szabályozásába, jobb ha tudjuk, nem éppen ördögtől való az ilyesmi, az eddig teljes rollertilalomban élő Egyesült Királyságban például az idei lazítások után saját e-rollerüket továbbra sem használhatják a britek.

A kincses városban néhány hete indult be a második kiterjedt rollerkölcsönző hálózat, azóta megszaporodott a városban szanaszét hagyott Bolt-rollerek száma. Az üzemeltető honlapján az egyik reklámszlogen éppen ez: „bárhol hagyhatod” a rollert, közösségi oldalaikon viszont már azt írják, biztos helyen, lehetőleg biciklistandok közelében kell parkolni használat végeztével a rollert. A mobilalkalmazásban található térképen pirossal jelölt városrészben lehet ugyan parkolni, ám elég borsos: 150 lej pénzbírsággal jár. Az indítási és percdíjakkal félórányi rollerezés 20 lej, egy óra 38 – ez a bevezető ár, vagyis várhatóan emelkedni fog. A rollerekbe beépített GPS alapján működik a bankkártyaadatok megadásával letölthető alkalmazás, itt láthatjuk, hol van a legközelebbi szabad roller, bizonyos díjszabással és időre le is foglalhatjuk, nehogy elvigye más, mire odaérünk. A közösségi oldalakon hemzsegnek az elmarasztaló, cinikus hozzászólások, panaszok pl. a járda közepén hagyott, közlekedést akadályozó rollerekről, amelyeken azonnal hangriasztó kapcsol be, ha megragadjuk, hogy odébb toljuk. Sovány vigasz, de ez a viselkedés sem csak Romániára jellemző.

Jogosítvány a briteknél, ittas rollerezés a svédeknél

Miután 2018-ban világszerte több nagyvárost is elárasztottak, jobb helyeken is meggyűlt a bajuk az elektromos rollerekkel. Járdán veszélyesek a gyalogosokra, úttesten pedig az autók jelentenek veszélyt a rollerezőkre. Súlyos balesetek százával történnek, akit elüt a járdán 25 km/h-val közlekedő roller, komoly csonttörést is szenvedhet, de akár életét is vesztheti. Viszonylag széles nemzetközi sajtónyilvánosságot kapott az a francia zongoraművésznő, aki így törte el a kezét, és egy teljes évig nem játszhatott. Nincs egységes szabályozás, az államok, városok próbaszerűen, forrótűvel fércelgetik rollertörvényeiket.

A rollerek parkolása is rengeteg bosszúságot okoz: Párizsban tucatjával dobálják őket a Szajnába, de az Egyesült Államokban is sokszor szökőkutakból kell kihalászni. Atlanta tavaly betiltotta az éjszakai rollerezést, miután többen rollerbalesetekben meghaltak. Más nagyvárosokban 10 km/h-ra korlátozták a rollerek maximális megengedett sebességét, tiltott zónákat határoztak meg, s ha a rollerező mégis odatévedt, a GPS-rendszernek köszönhetően a jármű lelassult – ez ugyanakkor máris jelez egy súlyos biztonsági problémát: egy hozzáértő hacker könnyedén felgyorsíthatja rollerünket, mondjuk éppen a forgalmas útkereszteződésben, a piros lámpánál...

Párizs tavaly nyáron sokallt be, amikor már valóságos háború dúlt gyalogosok és rollerezők között, miután a francia fővárosban a Guardian szerint már mintegy 20 ezer roller közlekedett. Az sem sokat segített, hogy 135 eurós bírsággal sújtották azokat, akik járdán rollereztek, és 35 euróval azokat, akik a gyalogos közlekedést akadályozták a járdára parkolt járművel. Néhány hónapja 25 km/h-ra korlátozták a rollerek sebességét (Párizsban egyre több az 50 km/h-ra képes elektromos roller), és gyorshajtásért akár 1500 eurós bírságot is felszámolhatnak.

Bosszúság, ha folyton kerülgetni kell a szerteszét hagyott rollereket FOTÓ: ROHONYI D. IVÁNAz Egyesült Királyság a koronavírus miatt július 4-től egyéves próbaidőre az ország négy vidékén engedélyezte a bérelt e-rollerek használatát közutakon, miután ez korábban járdán és utakon is tilos volt, a britek csak magánterületen, saját udvarukon e-rollerezhettek. Motor nélküli, hagyományos rollerrel eddig is szabad volt közlekedniük a briteknek, de csak utakon, a bicikliutakon és járdán nem. E-rollerrel ezután is csak azok közlekedhetnek, akiknek van gépkocsivezetői jogosítványuk, saját tulajdonú e-rollerrel közlekedni közterületen továbbra is tilos. A BBC szerint az e-rolleres közlekedési szabályok megszegéséért, saját tulajdonú e-rollerrel való közlekedésért 300 font pénzbírság jár és 6 büntetőpont azoknak, akiknek jogosítványuk van.

New York tavaly nyáron engedélyezte a saját tulajdonú e-roller használatát, a kölcsönzőhálózatok tilalom alatt állnak. New York államban idén augusztus elején bizonyos meghatározott utcákon engedélyezték az e-roller és elektromos bicikli használatát 50 km/h sebességkorlátozással és a megjegyzéssel, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben további szabályozást állíthatnak fel.

Svédországban a biciklivel azonos szabályozás érvényes az e-rollerekre, vagyis a svédek elvileg ittasan is e-rollerezhetnek. Tavaly 241 rollerbalesetet, egy halálesetet jegyeztek – írta novemberben a CNN. Belgiumban szintén a biciklikhez hasonlóan viszonyulnak az e-rollerekhez, 25 km/h-s sebességkorlátozással.

Spanyolország tavaly betiltotta az e-rollerek közlekedését járdákon és ittasan, tilos a mobilhasználat rolleren, a szabályok megszegéséért 500 eurós bírság jár. Olaszország 2020 elején vezetett be új szabályozást, addig tilos volt városokban és utakon e-rollerrel közlekedni, használatuk most 25 km/h sebességkorlátozással 14 éves kortól engedélyezett (18 éves korig sisakkal) minden úton, ahol biciklik is közlekedhetnek, gyalogosövezetekben pedig 6 km/h a sebességhatár.

Máltán csak 18 éves kor felett használható rendszámtáblával rendelkező e-roller, gépkocsivezetői jogosítvánnyal és biztosítással, továbbá közel 12 eurós egyszeri regisztrációs díjat és 25 eurós éves jogosítványdíjat kell fizetni. Idén áprilisban a parlament elvetette néhány képviselő szabályozáslazító javaslatait. E-rollerrel közlekedni Koppenhágában valamelyest biztonságosabb, a dán főváros ugyanis tele van szőve bicikliutakkal.

A jelek szerint a műszaki újdonságokkal, járműipari fejlesztésekkel nemigen bír lépést tartani a törvénykezés. Mialatt a világ még az e-rollerekkel küszködik, már megjelentek az üléssel ellátott, veszélyes és törvénytelen e-rollerek, amelyekre nemhogy közlekedési szabályzat, de még egységes műszaki szabályozás sem létezik a könnyű elektromos járműveket gyártók szövetsége (LEVA) szerint. A testület júniusban gyors egységes szabályozás kidolgozására kérte fel az Európai Parlament, Bizottság és Tanács elnökeit, válaszként Brüsszel egy tanulmányt rendelt meg, melynek eredményei 2021-re várhatók. Egy uniós törvényalkotás több évbe telhet.

Háromból egy rollerező már legelső útján megsérül, 63%-uk pedig legfeljebb a kilencedik útján vagy még hamarabb, derül ki a Texas Austini Közegészségügyi Hatóság tavalyi tanulmányából. Hétfőn este két óra alatt a kolozsvári rendőrség 11 rollerezőt bírságolt meg a közlekedési szabályok tiszteletben tartásának elmulasztása miatt. Januárban Marcel Vela belügyminiszter arról beszélt, 2016–2019 között, amikor az elektromos roller még korántsem volt olyan elterjedt, mint most, közel kétszáz e-rolleres balesetet jegyeztek országszerte, egy személy meghalt, 37 súlyosan, 156 könnyebben megsérült.

Kolozsváron további cégek is terveznek rollerhálózatot működtetni és az önkormányzat is a biciklikölcsönző-hálózathoz hasonló európai uniós rollerprojekt megvalósításán dolgozik.