Március 15. - Erdélyben ünnepelt Szijjártó Péter

Minél erősebb az RMDSZ képviselete a romániai politikában, annál jobban lehet támaszkodni a pártra a magyar-román kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében, még jobbá és stabilabbá tételében – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Sepsiszentgyörgyön. Ennek érdekében, arra kérte a magyar közösség tagjait, vegyenek részt minél nagyobb számban az idei, választási szuperév választásain. A magyar diplomácia vezetője az RMDSZ meghívására utazott Erdélybe – koradélután a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepségen vett részt, majd este Nagyváradra utazott tovább. Az RMDSZ elnökével közösen tartott sepsiszentgyörgyi sajtóértekezleten Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködésében az erdélyi és a székelyföldi magyarság a legbiztosabb és legfontosabb alapot adhatja.

„Nekünk, magyaroknak az érdekünk, hogy minél jobb legyen a kapcsolatunk Romániával” – húzta alá a Kelemen Hunorral közösen tartott sajtóértekezleten Szijjártó Péter. Mint kifejtette, ennek praktikus okai is vannak, például az, hogy tavaly ismét megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom csúcsa, és mára Románia vált a magyar gazdaság harmadik legfőbb exportpiacává. A magyar külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: Magyarországnak is érdeke, hogy Románia minél előbb beléphessen a schengeni övezetbe, a kormány ezért az európai uniós soros elnöksége idején is meg fog adni ehhez minden támogatást.

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett: idén négy választás is lesz Romániában. Mint fogalmazott, „Magyarország részéről semmifajta beavatkozási kísérletre nem kell számítani, de „szurkolni fognak” az RMDSZ-nek és az RMDSZ jelöltjeinek is, mert minél erősebb az RMDSZ képviselete a romániai politikai életben, annál nagyobb mértékben tudunk támaszkodni az RMDSZ-re abban, hogy Magyarország és Románia kapcsolatai még jobbak, még stabilabbak legyenek.
„Ezért arra kérem nagy tisztelettel a Székelyföldön, Erdélyben és egész Románia területén élő magyarokat, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt a romániai választási szuperév szavazásain” – fűzte hozzá.

A Klaus Iohannis államfő NATO-főtitkári jelöltségével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy a választás eredményét ma nagyjából akkora eséllyel lehetséges megjósolni, mint a hétvégi lottósorsolás számait. Kiemelte: a magyar kormány egészen biztosan nem fogja támogatni Mark Rutte jelöltségét, miután a leköszönő holland miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy Magyarországot „térdre kell kényszeríteni.” 

„A NATO-nak korábban soha nem volt Közép Európából származó főtitkára. Most van egy közép-európai jelölt, ez jó hír. Hogy ebből majd mi jön ki, még nem tudjuk, most így állunk” – közölte Szijjártó Péter.