Európai diákok fedezik fel Erdély kincseit

Európai diákok fedezik fel Erdély kincseit
Két éve csatlakozott, elsőként Romániában, a European School Network (ESN – Európai Iskolahálózat) nevű szervezethez a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, amely szeptember 22–28. között Erdély – a tolerancia földje címmel szervez a hálózathoz tartozó iskoláknak ESN-programot. A rendezvényre öt ország 17 diákja jelenkezett, akik az egy hét alatt megismerhetik az erdélyi nagyvárosi és falusi életet, megkóstolhatják a tradicionális ételeket, különböző órákon, ülésszakokon vehetnek részt. A megnyitón a részt vevő iskolák tanulói sorban, a tolerancia nevében anyanyel¬vükön mutatkoztak be, és meséltek hazájukról, iskolájukról, magukról. A megnyitót követően a rendezvényről Solymosi Zsoltot, a kollégium aligazgatóját, egy szervező diákot és egy résztvevő lengyel tanulót faggattunk.

Solymosi Zsolt, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója kérdésünkre elmondta, a European School Network (ESN – Európai Iskolahálozat) nevű szervezetet egy testvériskolának köszönhetően fedezték fel.

Fontos világot látni

„Azért akartunk csatlakozni a szervezethez, mert úgy gondoltuk, a 21. században a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik az, hogy megadjuk a diákjainak azt a lehetőséget, hogy menjenek külföldre, lássanak világot”, magyarázta az aligazgató. Erre a célra pedig kiváló az ESN hálózata: a diákok egy hétig egy másik iskolában tanulhatnak, egy ottani családnál vannak elszállásolva, így csak az útiköltség hárul rájuk. A diákok mehetnek csoportosan vagy egyénileg, a csereprogram pedig kölcsönösen működik: egyszer látogató, utána pedig házigazda a diák, tudtuk meg Solymosi Zsolttól.

A hálózathoz jelenleg 12 ország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Törökország 27 iskolája csatlakozott, a János Zsigmond Unitárius Kollégium az egyetlen romániai iskola, amely a szervezet tagja. A hálózat tagjai minden évben egy-két rendezvényt kell szervezzenek, amelyre meghívják a többi iskolát, a rendezvényeket pedig különböző témák köré építik, tudtuk meg az aligazgatótól.

Amióta az iskola csatlakozott a szervezethez, már 32 kollégista vett részt ESN-programokon: egyesek Portugáliában voltak sportolni, más diákok Franciaországban Provence művészetét tanulmányozták fotókon és festményeken keresztül, de voltak, akik tudományos koferencián vettek részt Törökországban, vagy a Never again! nevű holokauszt-programon Len­gyel­országban, de több tanuló a cse­rediák-kapcsolatok használta ki – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

– Két éve vagyunk tagjai a szervezetnek, ez pedig az első saját programunk, amelyre meg is hívtuk a többi iskolát. Öt országból jöttek diákok az Erdély – a tolerancia földje című rendezvényünkre, azért hogy lássák milyen Erdélyben élni, erdélyinek lenni, milyen értékei vannak az együttélésnek, amelyben a román, magyar, szász és roma is megtalálhatja a sajátját – magyarázta Solymosi Zsolt.

Most a franciaországi Saint-Louis–Sainte-Marie Iskola, az olaszországii IIS „A. Zoli” Iskola, a németországi Karl-Von-Lutzenberger Realschule, a magyarországi Babits Mihály Gimnázium, valamint a lengyelországi „Bednarska” Maharajah Jam Saheb Digvijay Sinhji Középiskola tanulói fedezik fel Erdélyt, a tolerancia földjét.

Ismerkedni, tanulni és szórakozni

Milosz Lysakowski Lengyelországból érkezett Kolozsvárra, ez az első ESN program, amelyen részt vesz, de több alkalommal jelentkezett már csereprogramra, volt már Spanolyországban és Németországban. Kérdésünkre elmondta: azért választotta Erdélyt, mert már elszállásolt otthon egy kolozsvári fiút, így jelentkezhetett a cserére, másodsorban pedig azért, mert az összes elérhető téma körül ez érdekelte a legjobban, hisz véli, a romániai helyzet sokban hasonlít a lengyelországira.

– A tolerancia, mint téma, rendkívül kiemelt jelenleg otthon, de mindig is az volt, elsősorban a holokauszt miatt, de az azt megelőző események miatt is, hiszen például a Második Lengyel Köztársaságban rendkívül színes, összetett lakossága volt az országnak. Így nemcsak nekem, de az összes lengyelnek nagyon fontos téma a tolerancia, emiatt az is fontos, hogy minél többet tudjon róla, és megismerje, más országokban hogyan kezelik – fejtette ki. Annak kapcsán, hogy miért ajánlja más diákoknak az ESN programokat, miért fontos neki, hogy világot járjon, elmondta: „azon kívül, hogy rengeteget lehet tanulni ezeken a rendezvényeken, sok új embert megismersz, lesznek barátaid más országokban és persze nagyon szórakoztató!”.

Erdélyről Drakula jut eszébe

Enyedi Ervin, az unitárius kollégium diákja tavaly Varsóban volt ESN-programon, idén pedig a kolozsvári rendezvényen működik közre szervezőként. „Azért javaslom a diákoknak, hogy jelentkezzenek az ilyen rendezvényekre, mert fejleszti az embert, hiszen különböző kultúrákat ismerhet meg, és az angol nyelvtudását is javítja. Ugyanakkor minden iskola különböző téma köré szervezi meg a programjait, van, ahol sporthetet rendeznek, de van, ahol a történelem, művészet a téma, így számos dolgot lehet tanulni”, mondta el kérdésünkre a diák. Annak kapcsán, hogy véleménye szerint miért lehet Erdély, a tolerancia földje, kifejtette: „mindenki, aki Erdélyre gondol, egyből Drakula jut eszébe, pedig Erdély nemcsak erről szól. Ennek a régiónak izgalmas történelme van, sokféle ember lakik itt, akik más nyelvet beszélnek, mégis elfogadjuk egymást.”

(Borítókép: Bemutatkoznak a francia diákok. A szerző felvétele.)