Erőteljesebb fellépést a magyarellenesség ellen a sportban

Erőteljesebb fellépést a magyarellenesség ellen a sportban
A hatóságoknak és a sportkluboknak is erőteljesebben kell fellépniük a sportban tapasztalható magyarellenességgel szemben – írja közleményében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

A Román Kosárlabda Szövetség (FRB) fegyelmi bizottsága klubbonként 500 eurós büntetést szabott ki november 7-én a kolozsvári és a jászvásári sportegyesületeknek a magyarellenes rendbontások miatt.

Mint ismeretes, október végén csapott össze a Kolozsvári Universitatea Sportklub és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC csapata, ahol az egész mérkőzés alatt több tucat magyarellenes rigmust skandáltak a hazai szurkolók, amelyek közül Ki az országból a magyarokkal és a Székelyföld román föld voltak a legenyhébbek.

A november 6-i jászvásári mérkőzésen pedig – amely 63:59-es vendéggyőzelemmel zárult – a hazai ultrák magja székelyzászló-égetéssel próbálkozott, amit csak utolsó pillanatban akadályoztak meg a helyi rendőrség tagjai – emlékeztet a közlemény.

Benkő Erika, az RMDSZ által működtetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke szerint a hatóságoknak többet kellene tenniük a magyarellenesség visszafogásáért.

„Sajnálattal és döbbenettel tapasztaljuk azt, hogy az utóbbi időben újra felerősödtek a magyarellenes hangok a sport területén és aggasztónak tartjuk ezt a tendenciát. Helyesnek tartjuk, hogy a Román Kosárlabda Szövetség pénzbírsággal sújtotta a kolozsvári és jászvásári kosárlabda csapatokat. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a kiszabott pénzbírság mértéke igen csekély ahhoz a felfokozott magyargyűlölethez képest, melyről az illető csapatok szurkolói tettek bizonyságot. Azt gondoljuk, hogy mind a kosárlabda szövetségnek, mind a klubok vezetőségének, mind a hatóságoknak sokkal erőteljesebben kellene fellépniük a sportrendezvényeken egyre inkább elterjedő idegengyűlölettel szemben. Szervezetünk ezért feljelentést tett a kolozsvári és jászvásári kosárlabdameccseken történt magyarellenes megnyilvánulások esetében az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.” – idézi a közlemény Benkő Erikát.

Miklós Zoltán, a Sepsi SIC kosárlabda klub elnöke az esetek kapcsán kiemelte: „Felháborítónak tartom, hogy csapatunk folyamatos támadásoknak van kitéve azért, mert székelyföldi magyar csapatként az ország legjobbja. Üdvözlöm a Román Kosárlabda Szövetség döntését, miszerint elmarasztalták és pénzbüntetéssel sújtották a kolozsvári és a jászvásári csapatokat a szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt. Reményemet fejezem ki, hogy amennyiben az ehhez hasonló esetek megismétlődnek, a szakszövetség súlyosabb büntetéseket is kiszab. Arra kérem szurkolóinkat, hogy magyarellenes provokációkra ne válaszoljanak.”