Magyarellenes megnyilvánulásokért bírságoltak

Magyarellenes megnyilvánulásokért bírságoltak
Megbírságolták a kolozsvári és jászvásári/iaşi-i női élvonalbeli klubokat a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC elleni mérkőzésen tanúsított sportszerűtlen magatartás miatt.

A Román Kosárlabda Szövetség (FRB) megbírságolta a Kolozsvári Universitatea Sportklub és a Jászvásári Politechnika Naţional egyesületeket. A szövetség fegyelmi bizottsága hétfőn tárgyalta a Sepsi SIC két idegenbeli meccsén, október 28-án Kolozsvárott és november 6-án Jászvásárban történteket, és 500–500 eurós bírságot rótt ki a klubokra.

„A FRB nem tűri a nézők sportszerűtlen magatartását, az obszcén szavakat és idegengyűlölő, nemzeti gyűlöletre uszító bekiabálásokat, a diszkrimináció semmilyen formáját' — írta a szövetség honlapján közzétett határozatban.

A szabályzat azon előírása alapján rótták ki a bírságot, amely többek között tiltja a nézők xenofóbiára, nemzeti gyűlöletre való uszítását. A szövetség nyomatékosította, hogy nem tűri a sportszerűtlen nézőtéri megnyilvánulásokat.

A döntés ellen a szövetségnél lehet fellebbezni.

A bajnokságban és kupában is címvédő sepsiszentgyörgyi kosárlabdacsapat kolozsvári mérkőzésén a nézők egy csoportja többek között azt skandálta, hogy kifelé a magyarokkal az országból, míg a jászvásári találkozón a szurkolók székely zászlót akartak meggyújtani, de végül a rendfenntartók ezt megakadályozták – közölte az MTI hírügynökség a Maszol hírportálra hivatkozva.

A Sepsi SIC mindkét mérkőzését megnyerte: 71:64-re Kolozsvár és 63:59-re Jászvásár ellen.