Elrajtolt a Felkészülés… romániai moziturnéja

Elrajtolt a Felkészülés… romániai moziturnéja
Szeptember 7-én kezdte meg romániai mozikörútját a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre: a hónap folyamán a fővárosban és tíz további városban, többek között Kolozsváron is látható Horvát Lili alkotása, amely képviselte Magyarországot az idei, legjobb idegen nyelvű fim díjáért folyó Oscar-versenyben.

A valóság és képzelet határán játszódó romantikus film főszereplője Márta, a negyven éves idegsebész, aki szerelmes lesz és fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a titokzatos férfival.

„Az első filmes főszerepét megkapó Stork Natasa lenyűgöző a szakmailag magabiztos, magánéletében bizonytalan idegsebészként: méltán lép be a legikonikusabb csendesen vágyódó filmes hősnők sorába. Döntéseit talán nem mindig értjük, de Stork finom rezdüléseinek köszönhetően azt pontosan tudjuk, mit érez. Szintén telitalálat volt Bodó Viktor rendező visszacsábítása a kamera elé, akin nem látszik, hogy tíz évre szüneteltette a színészkedést: ellenállhatatlan karizmával alakítja Márta szerelmének tárgyát” – írja az alkotásról a film romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

A Felkészülés… romániai vetítései szeptember 7-én kezdődtek Bukarestben, az Elvire Popesco Moziban, ahol 11-én és 19-én is látható a film. A Román Parasztmúzeumban kétszer, szeptember 14-én és 16-án vetítik a filmet, a bukaresti Európa Moziban pedig szeptember 11-én, 13-án és 16-án látható az alkotás.

A filmet szeptember 10-től tűzi műsorra a kolozsvári Győzelem Mozi, szeptember 29-től pedig a szintén kolozsvári Művész Mozi. Szeptember 10-től az alkotás több alkalommal látható a nagyváradi Cinema Palace-ban, a szatmárnémeti és a brassói Cinema One-ban, a nagyszebeni és a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, valamint a csíkszeredai Csíki Moziban is. A filmet a sepsiszentgyörgyi EVA Filmmakers Fest is műsorra tűzte szeptember 10-én, 19.30-tól. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban szeptember 7-én vetítik, a Székelyudvarhelyi Moziban 19-én, a krajovai Patria Moziban pedig két alkalommal, 12-én és 15-én tekinthető meg.

A Felkészülés… Velence és Torontó után több nagy nemzetközi filmfesztiválon is sikerrel szerepelt: Antalyában Stork Natasa kapta a legjobb színésznő díját, Varsóban a film elnyerte a FIPRESCI díját, Chicagóban az Arany Hugó fődíjat, majd a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a valladolidi fesztiválról, a philadelphiai filmfesztiválon pedig megkapta a legjobb játékfilm díját. A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület, az alkotást az országban magyar nyelven és román felirattal vetítik.

(Borítókép: Jelenet a filmből, Stork Natasa és Bodó Viktor)