Országszerte mozikba kerül a TIFF-közönségdíjas Carbon című film

Országszerte mozikba kerül a TIFF-közönségdíjas Carbon című film
A napokban tűzik műsorra a romániai mozik a Carbon című, Ion Borș által rendezett moldovai filmet, amely az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat. A keserű ízű vígjáték – amelyet máris a legsikeresebb moldovai filmként tartanak számon – lebilincselő történetével és emlékezetes karaktereivel igyekszik meghódítani a romániai közönséget – olvasható az alkotást forgalmazó Transilvania Film közleményében.

A hivatalosan július 7-re kitűzött országos premiert megelőzően már több városban voltak és lesznek premier előtti vetítések, a kolozsvári Győzelem moziban például ma, július 4-én este vetítik először az alkotást. Július 5-én a bukaresti Elvire Popesco moziban, július 6-án pedig a temesvári Győzelem moziban mutatják be a filmet az alkotócsapat jelenlétében, közönségtalálkozóval egybekötve, péntektől pedig az ország számos mozija mellett a kolozsvári Győzelem, illetve Művész mozikban is több alkalommal ülhetnek be a filmre az érdeklődők.

A Carbon a dnyesztermenti háború idején játszódik Moldovában, és egy fiatal traktorista történetét követi nyomon. „1993 augusztusában járunk, még vaskosan a szovjet mentalitás (és színpaletta) ural mindent. Nagyjából lejátszották már a transznisztriai szakadár háború első körét, a Dnyeszter frontvonallá alakult, és Dima (Dumitru Roman) valamelyik apró faluban (vagy ahhoz közel) azt hallja a tévében az áramszünet beállta előtt, hogy a háborús hősöknek lakás jár a fővárosban. Családot alapítana, szóval rögtön ki akar menni a frontra, amihez meggyőzi az afganisztáni háborús veterán Vaseát (Ion Vântu), hogy kísérje már el” – így foglalja össze röviden az alaphelyzetet a Filmtett erdélyi filmes portál egyik szerzője, Ferenczi Szilárd.

Ion Borș első nagyjátékfilmjét nem véletlenül tartják annyira sikeresnek: rekordot döntött a moldovai mozikasszáknál, ez az ország első filmje, amelyet a romániai mozikban is vetítenek, idén a Moldovai Köztársaság hivatalos Oscar-nevezettje volt, továbbá világszerte több mint 25 városban láthatta már a közönség – emeli ki a Transilvania Film közleménye.

Borítókép forrása: a Győzelem mozis vetítés Facebook-eseménye