Elkezdődött a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgája

Elkezdődött a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgája
Ma elkezdődött a 8. osztályt végzett diákok képességfelmérő vizsgája, mely a középiskolai beiratkozást és a felvételit előzi meg, de több mint 15 ezer diák nem vesz részt a megmérettetésen.

A "kisérettséginek" is nevezett vizsgára az oktatási minisztérium jelentése szerint több mint 161 500 nyolcadikos jelentkezett. Akik nem vesznek részt a megmérettetésen, a Digi24 portál beszámolója szerint úgy nyilatkoztak: úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban lezajlott pedagógussztrájk miatt nem tudtak megfelelően felkészülni.

Marcel Ciolacu kormányfő a közösségi oldalán sok sikert kívánt a vizsgázóknak. Úgy értékelte: a román politikusok jól döntöttek, amikor a kormányátalakítás ügyét félretéve előbb a pedagógusok kéréseinek a megoldásán dolgoztak, így most a diákok levizsgázhatnak. Hangsúlyozta: az oktatás prioritás kormánya számára, és a jövőben is az marad.

Mint ismeretes, a pedagógusok több mint három hétig tartó általános sztrájkja miatt hetekig kérdéses volt, hogy sikerül-e idén megszervezni a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és a középiskolát végzettek érettségijét.

A képességfelmérő vizsga 3553 vizsgaközpontban zajlik június 19. és július 4. között. Hétfőn román nyelv és irodalomból, szerdán matematikából vizsgáznak a diákok, csütörtökön anyanyelvből adnak számot ismereteikről a kisebbségi oktatásban részt vevők. Az első eredményeket június 28-án közlik, az óvásokat 28-29-én lehet benyújtani.

A végső vizsgaeredményeket július 4-én teszik közzé.