ELEN: őrködni kívánnak a magyarság nyelvi jogai felett

ELEN: őrködni kívánnak a magyarság  nyelvi jogai felett
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) meghívására szombaton, Kolozsváron tartja soron következő választmányi ülését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN), amelynek 2014 óta az EMNT is teljes jogú tagja. Ezt megelőzően pénteken sajtótájékoztatót tartottak Ferran Suaynek, az ELEN katalán elnökének, Dòmhnall MacNèillnek, az ELEN skót nemzetiségű alelnökének, Elsa Quintasnak, az ELEN galíciai választmányi tagjának, valamint Sándor Krisztinának, az EMNT ügyvezető elnökének jelenlétében. Az ELEN-nek, mint az Európai Unióban (EU) lobbitevékenységet kifejtő ernyőszervezetnek, 115 nyelvvédő- és civil szervezet a tagja, s 44 nyelvi közösség érdekeit képviselik. Legfőbb céljuk, hogy az EU-ban használt, kisebbségben lévő, veszélyeztetett nyelveket védjék, de őrködni kívánnak a romániai magyar közösség nyelvi jogainak érvényesülése fölött is.

A sajtótájékoztatón Sándor Krisztina elmondta: 2014 óta az EMNT rendszeresen részt vesz az ELEN munkájában, európai uniós projektekben partnerként is közreműködnek, s minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy nemzetközi fórumokon is képviseljék az erdélyi magyar közösség nyelvi jogokkal kapcsolatos küzdelmeit.

Ferran Suay kijelentette: az európai nyelvjogi helyzet vizsgálatakor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az EU-ban közel 55 millió ember – a teljes lakosság közel 10 százaléka – kisebbségi nyelvet beszél. „Az ő nyelvjogi helyzetükről tájékoztatjuk az EU döntéshozóit. Emellett EU-s projekteket bonyolítunk le, mint például az „Európai nyelvek a digitális világban” nevet viselő kezdeményezésünk vagy épp a kisebbségi nyelvek oktatására és népszerűsítésére vonatkozó projektjeink” – mondta az ELEN elnöke.

Elsa Quintas elmondta: szülőföldjén a galíciai nyelv megmentéséért dolgoznak, s céljuk, hogy minél szélesebb körben, így a médiában és az igazságszolgáltatás területén is használhatóvá tegyék azt. Az ELEN választmányi tagja hangsúlyozta: az ernyőszervezet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetközi fórumokon is láthatóvá váljanak az európai nyelvi kisebbségek jogérvényesítő harcai, ugyanakkor a helyi közösségeket is megfelelően lehet az ELEN-en keresztül tájékoztatni az európai döntéshozás menetéről.

Dòmhnall MacNèill elmondta: a gael nyelvet a skót lakosság alig 1 százaléka beszéli, ennek ellenére komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megvédjék a komoly történelmi múlttal rendelkező nyelvet. „Az ELEN különlegessége az a sokszínűség, melynek segítségével több millió ember és több tucat kisebbségben lévő és veszélyeztetett nyelv érdekeit képes megvédeni” – hangsúlyozta az ELEN alelnöke.

A sajtótájékoztató végén – újságírói kérdésre válaszolva – Ferran Suay elmondta: a szombati választmányi ülés során áttekintik az elmúlt időszak eseményeit, valamint meghatározzák az ELEN jövőre vonatkozó cselekvési tervét. Hozzátette: tisztában vannak az erdélyi magyar közösség nyelvjogi helyzetével, melyről a választmányi ülés során további tájékoztatást kapnak. Hangsúlyozta, az EU területén használt minden kisebbségi nyelvet tiszteletben kell tartsanak a hatóságok, s biztosítaniuk kell a szabad használatát, s mindezen irányelvek Romániára is vonatkoznak.

„Az ELEN minden tagját támogatja saját nyelvjogi küzdelmeiben, így az EMNT-t is. Természetes, hogy például a kolozsvári többnyelvű feliratok ügyét is kiemelten fontosnak tartjuk” – zárta felszólalását Ferran Suay.