Elballagtak a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum végzősei

Elballagtak a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum végzősei
Negyvenhat széki és mezőségi népviseletbe öltözött diáknak csendült fel az utolsó szünetet jelző csengő a szamosújvári Kemény-líceumban csütörtökön délelőtt. A diáktársak által tartott virágok alatt vonultak, hogy a ballagás és az érettségi után már volt diákként tekintsenek a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumra.

Az utolsó osztályfőnöki óra 2022. május 26-án 10 órától zajlott, Pap György Attila és Riti József Attila osztályfőnökök vezetésével. Az iskolaudvaron Kulcsár Melinda igazgatónő köszöntötte a vendégeket, diákokat, szülőket és kollégákat. Kiemelte, hogy a ballagás nem csupán az iskolai évek lezárása, hanem valami újnak a kezdete, amelyre bátran, reménykedve és magabiztosan kell tekinteniük a végzősöknek, és a tanároknak is bátorsággal útjukra kell bocsátani őket. „Mindannyiunk ünnepe ez a nap, de a végzőseink számára emlékezetes, akik tanítványként utoljára lépik át az iskola küszöbét. 4-6 évet töltöttek ebben az oktatási intézményben, amelyre büszkék vagyunk, és remélem, hogy szép emlékekkel és sok életre szóló baráti kapcsolattal távoznak." Megköszönte a szülők bizalmát, s a tanári karnak, akik legjobb tudásuk szerint oktatták őket.

Szamosújvár polgármestere, Ovidiu Dragan is köszöntötte a jelenlevőket, az iskola vezetőségét, a jelenlevő helyi RMDSZ frakció tagjait, majd az iskola alapkőletételére utalt, amely szintén az ő polgármesteri mandátuma alatt történt.

Balázs-Bécsi Enikő a Téka Alapítvány, az iskola háttérintézménye részéről az iskolalapítás célját, az alapítvány közeli és távoli céljait ismertette, majd a végzősök felé azt közvetítette, hogy legyenek a közösség aktív tagjai. „Az iskola építésekor azt vállaltuk, hogy ez az iskola minden olyan mezőségi és szamosújvári magyar gyerek számára biztosítja az anyanyelvi oktatás lehetőségét. Ezért a támogatók folyamatosan elvárják tőlünk azt, hogy vigyázzunk a ránk bízott vagyonra; figyeljünk minden diákra; differenciált oktatást biztosítsunk a különböző oktatási intézményekből, településekről származó tanulók számára; szervezzünk felzárkóztató, felkészítő, rehabilitációs programokat a lemaradók részére; helyezzünk hangsúlyt a lokális és a mezőségi magyar értékek megismerésére, tudatosítására” – fogalmazott Balázs-Bécsi Enikő.  

Ezt követte a 11. osztályok búcsúztatása, Pávai Jenő osztályfőnök irányításával, aki tantárgyából kiindulva az értékek köré építette beszédét. Zsoldos Boglárka szavalata és az énekek után Felszegi Kincső mondott beszédet a búcsúzó osztály részéről. Az online időszak elvesztegetett idejéről beszélt, de a fontos emberi kapcsolatok ápolásának fontosságáról is.

A kulcsátadás motívuma sem hiányozhatott, Sükösd Kriszta és Pap Róbert nyújtotta át Orbán Anitának és Pop Dávidnak, akik jó tanácsokkal is ellátták maradó társaik.

A 12. A osztály tanulmányi díjait Pap  György Attila osztályfőnök adta át. Első díjas lett Kis Mária Júlia 10-es általánossal, második Grúz Noémi 9,97-es médiával, harmadik Móra Barbara 9,95-tel. Dicséretet érdemelt: Pap Róbert, Juhos Eszter és Kocsis Friderika.

A 12. B osztály díjait Riti József Attila osztályfőnök adta át: első díjat Molnár Brigitta kapott 9,85-ös általánossal, másodikat Lakatos Andrea 9,77-es általánossal, harmadikat Sükösd Kriszta 9,60-al. Dicséretek: Porkoláb Arabella, Koncz Dóra, Sallai Sári, Szisze Noémi, Hărăngus Andrea. A Sütő György díjat Török Bálint adta át, mindkét osztály első három helyezettje számára.

Ezzel a mozzanattal véget ért az iskolaudvaron az ünnepség, a diákok énekelve vonultak a helyi római katolikus templomba.

A Téka Alapítvány előtt zenekari kísérettel elénekelték A Fordulj kedves lovam…című népdalt. A római katolikus templomba Küsmödi Attila római katolikus plébános, Vajda Dániel református és Kiss Lehel baptista lelkészek tartottak áhítatot és kértek áldást végzőseinkre. Az igazgatónő a nap fontosságát emelte ki, felhívva a diákok figyelmét arra, hogy a nagykorúság felelősséggel is jár. Pap György Attila osztályfőnök személyes hangvételű búcsúszöveget mondott, ő is a tudás fontosságát emelte ki. Nagy Hajni végzős diák mondott köszönetet a tanári karnak, a szülőknek. A végzős osztály minden tagja egy idézettel búcsúzott.

– Sokatoknak voltam hét évig osztályfőnökötök, de az elmúlt időszakban sok közösségépítő tevékenység elmaradt – emelte ki beszédében Riti József Attila a 12. B osztályfőnöke. Arra bíztatta a diákokat, hogy bármerre kerülnek, ne feledjék a világ legjobb iskoláját, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumot, a Téka Szórványkollégiumot, amely sokuknak második otthona volt négy illetve nyolc évig. Vigh Szilárd Kányádi Vannak vidékek című versének elszavalása után Lakatos Andrea búcsúzott az osztály nevében. Kiemelte, hogy a szórványiskolába különböző vidékekről érkeztek, hozva saját tudásuk, értékrendszerük. Az iskolában a keserű édessé ízesült, és most az új vidékekre való szárnyalás kezdetén magukkal visznek számos emléket. A társadalomtudomány osztály is idézetekkel búcsúzott, majd Fehér Cyntia szólója zárta az ünnepi műsort.

A különdíjak átadása következett. A Kemény Zsigmond díjat, amelyet a legmagasabb tanulmányi átlagot elért diák kap, Kiss Júlia vette át. Az RMDSZ díját Juhos Eszter, Szász Erika kapta, az RMPSZ díját pedig Lakatos Andrea. A Téka Alapítvány Fiatalok a közösségért díját Székely Cecília, Veres Csaba és Póka Tamás vehette át. A Téka Szórvány kollégium díjat László Anitának ítélték oda. A Vibe díjat először adták át Fehér Cyntiának.

Az ünnepséget a tanári kar éneke és a diákok megajándékozása zárta. Minden diák ajándékba kapta az iskola évkönyvét, amelynek kinyomtatását a szülői bizottság támogatta anyagilag.  Ezt követően szüleik kíséretében vonulnak a templomkertbe, ahol a gratulációkat fogadták.

A hagyományos bentlakási búcsút kedden szervezték, az intézmény dolgozói, tanárok, szülők jelenlétében. Balázs-Bécsi Enikő a Téka gazdasági igazgatója név szerint említett meg minden diákot, aki 4 vagy 8 évig „az övék volt”, mindenkihez kötött valami kellemes emléket. Rariga Imola elmondta, hogy bízik abban, hogy ha az iskolából kikerülnek, kovász emberei lesznek a magyar közösségnek, mert a magyarlakta településeken szükség van friss lendületre. Visszavárják, támogatják őket – kérdezzenek vagy akár tanácsoljanak évek múltán – jegyezte meg. „A most épülő új kollégium és az iskola kapuja is mindig nyitva áll előttetek kedves ballagók, hiszen egy kicsit a mieink is lettetek, és egy kicsit belőlünk is visztek. Sok sikert nektek!” – tette hozzá.   

Borítókép: Molnár Tibor