FUEN - Egyöntetű kiállás a polgári kezdeményezés mellett

FUEN - Egyöntetű kiállás a polgári kezdeményezés mellett
A Minority SafePack (MSP) európai polgári kezdeményezésről fejtették ki véleményüket a FUEN-kongresszus résztvevői csütörtökön. A felszólalók egyhangúlag azt nyilatkozták: az európai őshonos nemzeti kisebbségek számára történelmi esemény a MSP, amelyet minden lehetséges módon támogatni kell, és az aláírásgyűjtésbe való bekapcsolódást is többen megígérték.

„Létrehozunk egy projekt-csapatot, amely  megfogalmazza a kampány alapvető érveit és  európai szinten koordinálja ezt a folyamatot. A  több nyelvű kampány célja,  hogy a petíciót minél több tagállam lakosa írja alá. Az európai kampány  szeptembertől kezdődik. Ennek során nagyon erős médiakampányt folytatunk, helyi és regionális eseményeket szervezünk”  – mondta Hans Heinrich Hansen, a Minority SafePack (MSP)  kezdeményezés elnöke.

Kelemen Hunor kifejtette: hittek abban, hogy igazunk van, és az EU-nak nyitnia kell. „Hittünk abban, hogy az őshonos nemzeti kisebbségekre nézve olyan uniós szintű szabályozásra van szükség, amely  kiküszöböli az uniós tagállamok közti különbségeket. Amikor ezt elindítottuk, meg voltunk győződve, hogy nem lesz egyszerű a történet, folyamatosan partnereket kell keresnünk. Amikor 2014-ben kiléptem a román kormányból, mert az az MSP ellen lépett be a perbe, hittem abban, hogy jó úton vagyunk” – mondta az RMDSZ elnöke.

Szerinte egymillió aláírást összegyűjteni óriási feladat, de ezen a téren már van gyakorlatuk. „Ígérjük, hogy az RMDSZ és partnerei szeptembertől kezdődően 250 ezer aláírást gyűjtenek össze az egymillióból. Mindezt politikai döntés követi, amely  vagy megnyitja, vagy lezárja az utat a direktívák fele. Ezért az elkövetkező hónapokban a tagállamokban partnereket kell keresni. Olyan embereket kell megnyernünk, akik  képesek befolyásolni a döntéshozókat.  Körvonalazódik egy öt-hat országból álló front,  amely az MSP ellen kívánnak közösen fellépni, és akiknek a véleményét meg kell törni”  – figyelmeztetett Kelemen  Hunor. 

Úgy vélte, a többség mindig felelős azokért a kisebbségekért, akikkel együtt él, ezért egyértelmű, hogy a többséget is meg kell győznünk. „A kisebbségeket stabilitási tényezőként, partnerként, és nem veszélyforrásként kell kezelni. Ha ezt meg tudjuk értetni a többséggel, akkor azt a falat, amit most áttörtünk, bővíteni tudjuk, és mindenki számára járható kaput alkotunk”  – összegzett.

Thomas Hieber, az MSP ügyét képviselő ügyvéd szerint az MSP nem is annyira jogi, hanem politikai kérdés volt, és az ügy kapcsán a politikai akarat mutatkozott meg. Kifejtette: az aláírások összegyűjtése után az Európai Bizottságnak rövid időn belül állást kell foglalnia, azaz törvénytervezetbe kell foglalnia az MSP-ben megfogalmazottakat. Erre azonban jó egy évet várhatunk. 

Frank de Boer, a MSP koordinátora a FUEN részéről elmondta: az MSP-dokumentációt 24 hivatalos uniós nyelvre fordították le, és már dolgoznak az online aláírásgyűjtő rendszeren, hogy ne csak papíron, hanem online petíció segítségével is támogathassa az uniós állampolgár a kezdeményezést.

Daniel Alfreider, a dél-tiroli németek képviselője a Dél-tiroli Néppárt nevében kitartást kívánt az érintetteknek, ugyanakkor megígérte, hogy az aláírásgyűjtésbe nem csak az olaszországi németeket, hanem az olaszokat is be fogják vonni. 

„Igaz, hogy azt mondják, Görögország a demokrácia bölcsője, de a jelenleg itt élő törökök számára ebből vajmi kevés maradt. Örülünk, hogy uniós tagállamként Görögországnak is szembesülnie kell ezzel a kezdeményezéssel. Reméljük, rá tudjuk venni a többi görög kisebbséget és a görög kormányt, hogy támogassa az MSP-t” – nyilatkozta a görögországi törökök képviselője. 

A Lengyelországban élő németek képviselőjétől megtudhattuk: az ott élő 13 kisebbséget is aláírásra fogják buzdítani még akkor is, ha a „hivatalos lengyel politika oldaláról nehézségekre számíthatnak”.  Az Oroszországban élő németeket képviselő azt kérte: tegyék lehetővé, hogy a nem uniós tagállamban élő kisebbségek is megkapják a szimbolikus lehetőséget: aláírásukkal támogassák az MSP-t.  

Az európai kisebbségi újságokat tömörítő MIDAS (amelynek a kolozsvári Szabadság napilap is tagja) részéről felszólaló kifejtette: ellenvetés nélkül támogatják az MSP-t. Az ifjúság aktív szerepét hangsúlyozta Britta Tästensen, az Európai  Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) elnöke.  Az    Európai Szabad Szövetség elnöke megígérte:  az Európai Parlamentben támogatni fogják a kezdeményezést.  Az MSP támogatását, az aláírás-gyűjtésbe való bekapcsolódást ígérte a franciaországi (el nem ismert) breton kisebbség szószólója, a dániai németek, a Németországban élő dánok stb.  

A szlovákiai Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke 50 ezer támogató aláírást ígért. Az Ausztriában élő kisebbségek képviselője méltatta az RMDSZ-t, majd több tízezer támogató aláírást „ajánlott”.

Elhangzott még, hogy az Európa Tanács parlamenti gyűlésén free debate keretében ismertetik az MSP-t, amely egyedi lehetőség az Európai Bizottságra való nyomásgyakorlást illetően.