Csoma Botond a magyar kisebbség helyzetét ismertette Strasbourgban

Csoma Botond a magyar kisebbség helyzetét ismertette Strasbourgban
Huszonöt éve lépett hatályba a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény, amely alkalomból az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének, esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottsági ülésén Roter Petra a Keretegyezmény Tanácsadó Bizottságának elnöke ismertette a nemzeti kisebbségek európai helyzetét – számolt be az eseményről Csoma Botond Facebook-oldalán.

Az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője beszédében rámutatott azokra a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő gyakorlatokra, amelyeket Romániában tapasztalhatunk.

„Továbbra is szegregációs vádakkal nézünk szembe, amikor oktatási intézményeket akarunk létrehozni, mint például Marosvásárhelyen, Bánffyhunyadon, vagy ahogyan a nemzeti kisebbségek jelenléte nemzetbiztonsági tényezőként van számon tartva. Beszámoltam arról, hogy az RMDSZ a román nyelv elsajátítására is külön tanterv bevezetését szorgalmazta, hogy minél több magyar gyermek tanulja meg az ország nyelvét, ám ennek a gyakorlatba ültetése nehézkesen zajlik. Végkövetkeztetésként elmondható, hogy nem csak az erdélyi magyarok helyzetében, hanem a többi nemzeti kisebbségek esetében is a romániai kisebbségvédelem a két ország kapcsolatára redukálódik, amely nem helyes megközelítés. Románia nem szabad továbbra is kvázi másodrangú állampolgárként kezelje a magyarokat, tennie kell a nemzeti alapú gyűlöletkeltés ellen, és fel kell adnia a minta állam kirakat-retorikát” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Ugyanakkor kifejtette: jó volt látni a magyar és román közös fellépést Strasbourgban az ukrajnai kisebbségi jogokért. A velencei bizottság pár nappal korábban mondta ki, hogy az ukrajnai nemzeti kisebbséghez tartozóknak joguk van nyelvük szabad és akadálytalan használatához, és a nemrég elfogadott kisebbségi törvény nem felel meg az európai normáknak – írta Csoma Botond.

A képviselő tájékoztatása szerint Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke által moderált beszélgetés – amelyen részt vett Titus Corlatean, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Maria Mezentseva, az ukrán küldöttség vezetője az ET-ben, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Bocskor Andrea, a kárpátaljai EP-képviselő, Aurica Bojescu, az ukrajnai román közösség ügyvezetője – fő üzenete az, hogy mindannyian elítéljük az orosz agressziót, és azt a tényt, hogy Oroszország ürügyként használja a kisebbségi kérdést. A háború nem igazolja a kisebbségi jogok csorbítását, támogatjuk Ukrajna területi integritását – szögezte le Csoma Botond.

Borítókép: Facebook