Egyetemi házasság

Egyetemi házasság
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának kérdése ismét a fő hírek között szerepel, de sajnos nem azért, mert 2011 óta bármilyen pozitív elmozdulás történt volna az ügyben, az oktatási törvénynek a multikulturális egyetemekre vonatkozó előírását ugyanis az egyetem román többségű szenátusának esze ágában sincs továbbra sem betartani. A felsőoktatási intézmény azért került ismét a közérdeklődés homlokterébe, mert összeolvadni készül egy rangban nálánál jóval alacsonyabb intézménnyel, a szintén marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel, amely hangsúlyosan műszaki képzést biztosít, de humán karokkal is rendelkezik.

A Petru Maior Egyetem állami oktatási intézmény, amely röviddel a rendszerváltozás után alakult meg, de nem sikerült jelentős eredményeket felmutatnia, így pusztán a helyi egyetemek tucatját gyarapítja több száz hasonló társával együtt, amelyek gombamódra szaporodtak el 1989 után. Nyílt titok Romániában, hogy a jó politikai hátszéllel rendelkező felsőoktatási intézmények húzták mindig a  hasznot, nekik sikerült mindig olyan törvényes rendelkezéseket kicsikarniuk, amelyek kedvezőek voltak számukra, és biztosították a fennmaradásukat. Legkevésbé sem számított, hogy ezek közül sokan diplomagyárként működtek.

Bizonyára vannak a Petru Maior Egyetemnél hírhedtebb felsőoktatási intézmények, így a marosvásárhelyi nem tartozik a leggyengébbek közé, de teljesítménye semmiképpen nem indokolja az összeolvadást azzal az orvosi egyetemmel, amelynek a román vezetősége mindig a minőségre hivatkozott, amikor azt kellett megindokolnia, hogy miért nem biztosítja a magyar tagozat döntési önállóságát, ahogyan ezt az oktatási törvény garantálja.

Sejtettük már akkor is, hogy ez az érv álszent kifogás, ürügy volt csupán, hiszen valójában attól fél az egyetem oktatói karának román többsége, hogy meghiúsul az a titkos nagynemzeti vágyálma, hogy echte román egyetemet varázsol az egykor a Bolyai Egyetem karaként, magyar tannyelvű felsőoktatási intézményként alapított intézményből. Ehhez a tervhez egy lépéssel közelebb kerülnek, és talán örökre ellehetetlenítik azokat a reményeket, hogy valaha sikerül megerősíteni a magyar nyelvű orvosképzést. Az öreg professzorok nyugdíjaztatása, a gyakorlati órák kizárólag román nyelven való lebonyolítása, a romásngának kedvező rekrutációs politika ellehetetleníti a magyar oktatói utánpótlásképzést, ami a magyar nyelvű képzés elsorvasztását, megszünését eredményezi hosszú távon.

A MOGYE a bevételek, a költségszerkezet szempontjából sokkal jobban áll, mint a műszaki egyetem, ezért lényegében az orvosi egyetem egy terhet vesz magára, de ez mit számít akkor, amikor a nemzetiségi, nacionalista vágyálmok szinte mindent felülírnak a mai napig is Marosvásárhelyen. A két egyetem összeolvadásáról régóta szó van, már ősszel bejelentette a két egyetem vezetősége, hogy a fúzió jelenti a követendő utat.

A Petru Maior Egyetemen nincs magyar tagozat, így az újonnan alapított egyetemen a magyar tagozat befolyása az eddigi mintegy harminc százalékról húsz százalék alá csökken. A magyar tagozatnak nincs eszköze befolyásolni a mai szavazás kimebnetelét, hiszen ha a román többség az egybekelés mellett voksol, akkor az egyhamradnyi magyar tagozatnak nem marad más hátra, minthogy tiltakozzon az egyetem elrománosítása ellen.

Ez a folyamat immár 1962 óta, a marosvásárhelyi román nyelvű orvosképzés megalapítása óta tart, a mai döntéssel pedig kiteljesedik. Valószínű, hogy a magyar orvos- és gyógyszerészképzésnek a Sapientiára való átmenekítéséről folytatott viták ismét felerősödnek, de ennek a tervnek számos buktatója van, hiszen a képzésnek a klinikai gyakorlat fontos része, ezért komplex oktatási forma, aminek biztosítása távolról sem olyan egyszerű, mint a Sapientián már zajló képzéseké. A tervet a közösségen belül övező erős kétkedés is nehezíti.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)
Máskép(p)