Dubravka Šuica EB-alelnök: Az Európai Tanácsé a végső szó Schengen-ügyben (FRISSÍTVE)

Dubravka Šuica EB-alelnök: Az Európai Tanácsé a végső szó Schengen-ügyben (FRISSÍTVE)
Az Európai Unió polgárainak folyamatosan részt kell venniük a demokratikus folyamatban,'a demokráciát ápolni kell, mert nem magától értetődő, és jelenleg nagy kihívásoknak van kitéve - nyilatkozta Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke pénteken Bukarestben az Agerpres hírógynökségnek adott interjúban. Šuica szombaton Kolozsváron tartózkodik, ahol találkozik Emil Boc polgármesterrel, majd a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet keresi fel.

Az uniós biztos elmondta, hogy az európai polgároknak az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében tett javaslatainak több mint fele könnyen megvalósítható, a többihez azonban az európai szerződések módosítására van szükség. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerinte nyitott a szerződésmódosításokra, de a végső döntést a 27 tagállamnak egyhangúan kell meghoznia.

Beszélt arról is, hogy az Európai Unió jelenleg elnéptelenedő vidéki területei a jövőben újra vonzóvá tehetők és újra benépesíthetők, és a falusi élet, beleértve Romániát is, fenntartható lehet, ha az európai forrásokat megfelelően használják fel, és ha az alapvető szolgáltatásokat, különösen a szélessávú internethálózatot elérhetővé teszik.

Dubravka Šuica az interjúban ismételten megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint Románia felkészült a schengeni csatlakozásra. Az uniós biztos pozitívnak értékelte Románia csatlakozásának helyzetét, de hozzátette, hogy a végső szót az Európai Unió Tanácsa mondja ki.

 

Kolozsváron, az Emil Boc polgármesterrel sorra került tanácskozáson is szóba került Schengen. Facebook-bejegyzésében Kolozsvár polgármestere elmondta: megköszönte az alelnök asszonynak a támogatást Romániának a belső határellenőrzés nélküli európai térséghez való mielőbbi csatlakozását illetően.

A megbeszélésen más témák is felmerültek: az agyelszívás jelenségének visszafogása az EU-ban, Kolozsvár stratégiája a humán erőforrás itthon tartása érdekében, illetve az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítség. Boc elégedetten nyugtázta: teljes az összhang a hazai és az európai elképzelések között a demokrácia megszilárdítása, és az életszínvonal növelése érdekében.

Ugyancsak szombaton fogadta Emil Boc Mariya Gabrielt, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztost is. A polgármesteri hivatal, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ nőszervezetei által rendezett Innováció és vállalkozás női szemszögből című fórumon részt vett Hegedüs Csilla államtitkár és Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester is.

Mind Dubravka Šuica, mind pedig Mariya Gabriel az Európai Néppárt Nőszervezet Őszi Akadémiája hétvégi kolozsvári rendezvényére érkeztek városunkba.