Dubaji női tenisztornán történt

Dubaji női tenisztornán történt
A héten az Egyesült Arab Emírségek nagyvárosában, Dubajban rendezett, 1,835 millió dollár összdíjazású, keménypályás női tenisztorna magyar és román eredményeit foglaljuk össze.

Babos Tímea kiesett az első fordulóban egyesben, a világranglista 106. helyén álló magyar játékos azzal a 15. helyen kiemelt Anett Kontaveittel csapott össze hétfőn, aki 24. helyen áll a WTA rangsorában. Az esélyek tehát nem Babos mellett szóltak, s ez a pályán be is igazolódott, az észt rivális ugyanis az első szettben két, a másodikban pedig csupán egy játékot engedélyezett és 58 perc alatt simán nyert.

Babos viszont továbbjutott párosban, a háromszoros világ és négyszeres Grand Slam-bajnok 27 éves soproni teniszező oldalán ezúttal Veronika Kugyermetovával ötödik kiemeltként szerepel a tornán. A magyar játékos és orosz partnere az első szettben háromszor is elvette a szerb Alekszandra Krunics és az orosz Alekszandra Panova adogatását. A sajátjukat közben csak egyszer bukták el, így 35 perc elteltével szettelőnybe kerültek. A második játszma sem a sima adogatójátékokról szólt, öt bréket jegyeztek, ezekből végül Babosék jöttek ki jobban, és 1 óra 5 perc alatt 6:3, 6:3 arányban nyertek. A nyolcaddöntőben a cseh Plískova ikrekkel, Karolínával és Kristynával találkoznak.

Román részről Simona Halep korábban visszamondta a szereplést a tornán. A selejtezőkben öt román teniszező próbált szerencsét, de csak kettő teljesítette mindkét fordulót, s jutott főtáblára. Az első selejtezőforduló jelentette a végállomást Monica Niculescunak (6:4, 7:5 a tajvani Li-ang En Suóval), Jaqueline Cristiannak (7:5, 7:5 az orosz Kamila Rahimovával) és Laura-Ioana Paarnak (7:5, 6:3 az ukrán Katarina Zavatckával).

Niculescu versenyben van még párosban, az orosz Anasztaszija Potapova a társa, első ellenfelük az grúz/georgiai Okszána Kalasnyikova és a fehérorosz Lidzija Marozava kettős lesz.

Irina-Camelia Begu és Ana Bogdan viszont főtáblára jutott, előbbi az amerikai Bethanie Mattek-Sandson – 7:6 (7), 4:6, 6:0 – és Barbara Haason jutott túl, az osztrák teniszező 6:0, 4:0-s állásnál sérülés miatt feladta a mérkőzést. Ana Bogdan előbb simán „lerendezte” a török Cagla Büyükakcayt (6:2, 6:4), majd „megbosszulta” Jaqueline Cristian kiesését Rahimova ellenében (6:2, 5:7, 6:0).

Így a 64-es főtáblán négy román teniszező indulhatott, a selejtezőből följutottak mellett Patricia Maria Ţig és Sorana-Mihaela Cîrstea, de az első kör rostáján csak utóbbi jutott túl.

A 30 esztendős Cîrsteának (67. a világranglistán) selejtezős ellenfél jutott, és két 6:4-es játszmában búcsúztatta az egy évvel idősebb ukrán Leszia Curenkót (142.). Eddig ők három csatát vívtak egymással, mindegyik a bukaresti teniszező sikerével végződött. A román teniszező keddi ellenfele a 25 éves Kontaveit volt, a papírforma ezúttal is beigazolódott, 102 perc alatt két játszmában az észt teniszező nyert. Cîrsteának be kellett érnie 13 300 dolláros csekkel és 60 világranglistaponttal.

Szoros csatát vívott a kolozsvári Székely András edzette 28 esztendős Ana Bogdan (101.) és a 21 éves cseh Marketa Vondrousova (20.), de 93 perc után szintén két 6:4-es szett után utóbbi veszített, és búcsúzott. Nem jutott tovább a 26 éves Ţig (61.) sem, ő két 6:3-as játszmában, egy óra és 19 perc alatt veszített a három évvel ifjabb lett Jelena Osztyapenko (51.) ellenében. A 30 esztendős Begunak (73.) a kilencedik kiemelt 27 éves spanyol Garbine Muguruza Blanco (16.) jutott, ez a meccs is kétszettes vereséggel végződött.

Az első körben vesztesek 10 750 dolláros csekkel és egyetlen WTA-ponttal vigasztalódhatnak.

Párosban az első akadályt megugrotta a Raluca-Ioan Olaru, Nagyja Kicsenok (román, ukrán) kettős, 88 perc alatt 4:6, 6:2, 10–5 arányban legyűrte az Anasztaszija Pavljucsenkova, Arina Rodionova (orosz, ausztrál) duót. Olaruék eddigi jutalma 8700 dollár és 105 világranglistapont, következő ellenfelük a második favorit cseh Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova páros.

Eredmények, egyes 1. forduló (a 32 közé jutásért): Kontaveit (észt, 15.)–Babos 6:2, 6:1; Cîrstea–Curenko (ukrán) 6:4, 6:4; Vondrousova (cseh, 12.)–A. Bogdan 6:4, 6:4; Osztyapenko (lett)–Ţig 6:3, 6:3; Muguruza Blanco (spanyol, 9.)–Begu 6:3, 7:5. 2. forduló (a 16 közé jutásért): Kontaveit–Cîrstea 6:4, 7:5.