Drámai és lírai pillanatok – Májusi zenés impressziók

Drámai és lírai pillanatok – Májusi zenés impressziók
Az idei május nyári melege és virágözönének bódító illata, még a legelkötelezettebb zenehallgatókat is, egyre gyakrabban csalogatja ki a természetbe. Az elmúlt hetekben velem is többször megesett, hogy lelki gyógyírként jól esett a madarak énekét hallgatni, a virágok illatában fürdőzni. A „tavaszi zsongás” ellenére, filharmonikusaink múlt heti érdekesen összeállított műsora, valamint az általam kedvelt Theo Wolters visszatérő karmester és Eduard Kunz zongoraművész produkciója kíváncsivá tett.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) Egmont nyitányát súlyos akkordok vezetik be, megalapozva az egész mű drámai hangulatát. Beethoven nyitánya Goethe Egmont című színdarabjához íródott, témája forradalmi, s habár 1810-ben született, valahányszor hallgatom, óhatatlanul az 1956-os magyar forradalom pillanatképei villannak fel előttem, amelyben a tettrekész, önfeláldozó kamaszok és a megszámlálhatatlan „kortalan” felnőttek, egyemberként szálltak szembe a sztálinista terror és a szovjet megszállás ellen. 1956 október 26-án, egy mobil rádiós kocsiról, a meglévő szerény készletből, Beethoven Egmont nyitányának hangjai árasztották el Budapest utcáit. A mű azóta is elválaszthatatlanul hozzánőtt a forradalom emlékéhez. Így történhetett, hogy ezen az estén is, Beethoven Egmontjának érzelmi kontrasztjai, hősies-drámai és csendes-lírai pillanatai, gondolataimat újból visszaterelték az 56-os történésekre.

Beethoven 3. c-moll zongoraversenyét (Op. 37.) a nemzetközileg ismert és elismert Eduard Kunz tolmácsolta. Előadásának pozitívumaként, a drámai erőt és a lírai finomságot, a „mesélőkedvet” és a dinamikai árnyalatok sokszínűségét, a zenekarral folytatott míves párbeszédeket és a hangulati kontrasztokat említeném. A versenymű lassú tétele a kedvencem, talán éppen azért, mivel itt nem a forradalmár, dühöngő, „vihart is megfenyegető” Beethoven hangja szól, hanem egy befele forduló, érzékeny lélek tárulkozik ki a hallgató előtt. A lassú tételben, Eduard Kunz a selymes színekben játszó érzelmes-lírai oldalát mutatta meg, míg az utolsó tételt virtuozitása uralta. Valami mégsem volt számomra tökéletes. Zavart ugyanis az a tény, hogy a versenyművet partitúrából játszotta, s így minden egyes kapkodó kottalapozása megszakította a mű élvezetét. Meglehet, a zongoraművészt úgyszintén zavarta valami – talán a legpianissimóbb pillanatokat megsemmisítő köhögések és prüszkölések –, hiszen a szokványos szünetbéli gratulációkat meg se várva, észrevétlenül távozott.

Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) zenei síkon önmagát Muszorgszij utódának tekintette, akivel lelki rokonságot mutatott, és „emberi szinten is hozzá kötődött, alkalmilag megjátszva a »hülyét« (ahogy Muszorgszijt még a legjobb barátai is nevezték).” – olvasható Szolomon Volkov írásában. Igen, mert jurogyivijként nem kellett felelősséget vállalnia minden kimondott szóért, a partitúra minden egyes hangjáért. Művészete lelki vívódás, küzdelem, jajkiáltás volt a sztálini diktatúra ellen, amelyben az író megtanította olvasóit, hogy a sorok között olvasson, a zeneszerző pedig zenei „álruhát” öltve, a kottafejekben rejtette el valódi gondolatait, érzelmeit. Innen az V. d-moll szimfónia (Op. 47.) bizarr, groteszk elemekkel és fanyar humorral teletűzdelt lesújtó drámaisága. Valójában Sosztakovics V. Szimfóniája elgondolkodtató, csodálatos mű, amelyben a társadalmi kegyetlenségek és kiszolgáltatottság ellen, egyedi módon küzdő művész portréja rajzolódik ki, aki minden megpróbáltatás ellenére, megtalálja hitét az emberiségben. Ezért van a szimfónia fináléjának, az előző tételek tragikus hangvételét oldó, optimistán örömteli kicsengése.

Drámai és lírai pillanatokban gazdag, tartalmas este volt. A zenei élményen túl, nemcsak elgondolkodtatott, hanem újragondolásra sarkallt.

(Borítókép: Eduard Kunz nemzetközileg ismert és elismert zongoraművész. Fotó: Filharmónia)