Doktori iskola beindítását tervezi a Sapientia EMTE

Elkezdődött az egyetem felvételi tájékoztató körútja

Doktori iskola beindítását tervezi a Sapientia EMTE
Az elkövetkező néhány évben minden karon doktori iskola beindítását tervezi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, így a kolozsvári karon állam- és jogtudományi, továbbá művészeti doktori iskola működne, de már 2017 tavaszától be lehet iratkozni arra a magyar nyelvű közigazgatási doktori iskolába is, amelyet a Sapientia EMTE a Budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együtt valósít meg egy nemrég megkötött partnerségi szerződés alapján. Dávid László rektor és Tonk Márton, a kolozsvári kar dékánja ismertette a helyi sajtóval a tegnap kezdődött és két héten át tartó felvételi tájékoztató körutat is, amelynek keretében hat csapat (összesen 18 fő) ellátogat több mint száz erdélyi középiskolába, és a tizenkettedikeseknek mutatják be a Sapientiát, amely a kampány üzenete szerint a használható és minőségi tudás nyújtása mellett bensőséges légkört is biztosít egyetemistáinak.

– Az elkövetkező években a doktori iskola beindítását tervezzük. Csíkszeredában a közgazdaság, élelmiszertudományok és biotechnológia terén, Marosvásárhelyen informatikán és a villamosmérnökin, míg Kolozsváron az állam- és jogtudomány, továbbá a művészeti DLA terén működtetnénk doktori iskolát. A Budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel a közelmúltban megkötött partnerségi egyezmény keretében addig is – 2017. április 1-jéig – várjuk a jelentkezőket magyar nyelvű közigazgatási doktori iskolába – nyilatkozta Dávid László, a Sapientia EMTE rektora, aki reméli, hogy 2020-ig sikerül megvalósítani a doktori iskolák beindítását.

A tegnapi sajtóeseményen azt is megtudtuk: a #sapiverzum mottó jegyében kezdődött el a Sapientia EMTE 2017-es egyetemi felvételi tájékoztató körútja. A november 25-ig tartó felvételi kampány részeként már hagyománnyá vált Az egyetem házhoz jön elnevezésű tájékoztató körút arra a koncepcióra épül, hogy a sapientiás hallgatók magyar nyelvű, minőségi és alkalmazható tudás birtokába jutnak, továbbá  barátságos és összetartó diákközösség tagjai lehetnek.

– Az egyetem tegnap kezdte el két hétig tartó népszerűsítő körútját Erdély több mint száz középiskolájában. Kampányunk hallgatócentrikus, azaz tizennyolc hallgató látogat el ezekbe a tanintézetekbe, hogy népszerűsítse az egyetem 1170 alapképzéses helyét. Az 1170 helyből 547 tandíjmentes, 623 pedig tandíjas. A tandíjak összege idén is 250–450 euró közötti. A hallgatóink száma nőtt az elmúlt két évben, és ez számunkra azt bizonyítja, hogy a Sapientia EMTE-n szerzett tudás bármikor megállja a helyét a munkapiacon. Az őszi tájékoztató azért is időszerű, mivel a végzősök általában ebben az időszakban szokták eldönteni, hogy milyen egyetemre fognak felvételizni – magyarázta Dávid László rektor és Tonk Márton dékán.

 Az egyetem vezetőitől megtudtuk: mesteri képzésen 318 helyet hirdetnek meg – ebből 161 tandíjmentes –, továbbá szándékukban áll Sepsiszentgyörgyön erdészmérnöki, míg Marosvásárhelyen építésmérnöki szakot indítani, amihez az akkreditációs folyamatot már el is kezdték. Az egyetemen egyfajta generációváltás is zajlik, hiszen a tizenöt évvel ezelőtti létesítéskor tevékenykedő tanárok egy része már elérte a nyugdíjkorhatárt, és ez az oktatói gárda közel 10 százalékának kicserélését jelenti. Az egyetemen most zajlanak a választások is, a rektori tisztségre a pályázatleadási határidő éppen tegnap járt le. Dávid László rektor kijelentette: már benyújtotta pályázati dossziéját, de azt nem tudja, hogy van-e kihívója.