Digitalizálták az 1850–1914 közötti erdélyiek adatait

Genealógiai adatbázishoz férhet hozzá a széles nagyközönség

Digitalizálták az 1850–1914 közötti erdélyiek adatait
Befejeződött a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és egy norvég egyetem által elvégzett projekt, amelynek célja az volt, hogy digitalizálják az 1850–1914 közötti erdélyiek anyakönyvi adatait. Amint az várható volt, a három év alatt csak közel 380 ezer személy (az akkori Erdély lakosságának 6,9%-át) adatait sikerült digitalizálni, de például kolozsvári őseink adatait még nem is dolgozták fel. A projekt résztvevői 30 erdélyi települést jártak be, 2000-ből 130 anyakönyvet dolgoztak fel. Ennek ellenére kisebb erdélyi településeken élt személyek (születési, házasságkötési, elhalálozási) adataira már rákereshetünk a BBTE munkatársainak segítségével. Az adatok feldolgozása még tart, az adatbázis folyamatosan bővül. Luminiţa Dumănescu tudományos kutató, projekt-koordinátor elmondta: a munka legnehezebb része az adatok bevitele a számítógépes adatbázisba, majd az ezt követő ellenőrzés volt.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Lakosság-kutató Központja közel 380 ezer, 1850–1914 között Erdélyben élt személy adatait digitalizálta egyházi anyakönyvi dokumentumok alapján.  Luminiţa Dumănescu projekt-koordinátor szerint azért esett a választásuk az 1850–1914 közötti időszakra, mivel az 1850 előtti dokumentumok kisilabizálása még nagyobb nehézséget okozhatott volna, és egy érvényes romániai törvény szerint a száz évnél „fiatalabb” anyakönyvi adatok nem kutathatóak. A közel húsz kutató magyar, latin, német és cirill betűs szövegeket böngészett.  Munkájukat megnehezítette, hogy ugyanazt a családnevet, vélhetőleg ugyanaz a pap, többféleképpen írta le az egyházi regiszterekben. Dumănescu kifejtette: elsődleges céljuk az volt, hogy létrehozzák az első romániai lakossági adatbázist, amely figyelembe veszi a nemzetközi szabványokat.

A kutatás során háromféle adatbázist hoztak létre: az első kettőhöz csak a témában tudományos kutatást végző szakemberek férhetnek hozzá, a harmadik, genealógiai adatbázishoz azonban a széles nagyközönség is, feltéve, ha az illető település adatait már feldolgozták. Például jelenleg még a kolozsvári adatok sem elérhetőek, ezekre jó pár hónapot kell még várnunk. 

A projekt kezdetekor korszerű szkennelési berendezéseket vásároltak volna, ám mivel a megpályázott összeg ezt mégsem tette lehetővé, a kutatók lefényképezték az anyakönyveket. A 34 hónapos munka során több mint háromszázezer fénykép készült. A norvégiai Tromso Egyetemmel közösen megvalósított projekt értéke 650 ezer euró. Az adatok 50 táblázatban, 1585 oszlopban és 225 883 sorban találhatóak.

A BBTE jelen levő oktatói szerint ez a projekt is hozzájárult ahhoz, hogy felzárkózzunk a civilizált európai országokhoz, ahol a genealógia, a családfakutatás nagyon népszerű. A 34 hónapos kutatás másik konkrét eredménye öt doktori dolgozat és több mesteri dolgozat.