Csak semmi pánik!

Csak semmi pánik!
Hivatalosan is közzétették a március közepén megírt próbavizsgák eredményeit, amelyekkel elégedettek lehetünk: a Kolozs megyei tanulók döntő többsége sikerrel vette ezt az akadályt, és megírta az átmenőt. Természetesen a jobb és még jobb eredményeket most is az elméleti líceumok tanulói érték el, a technológiai líceumok tanulói között pedig alacsonyabb a sikerarány a próbaérettségin.

Persze, a jó eredmény  láttán sem dőlhetnek hátra a vizsgázó fiatalok,  hiszen  kitavaszodván nem biztos, hogy a tanulásra koncentrálnának, sokkal inkább a kirándulás, a szórakozás az, ami vonzó számukra.

A próbavizsga többször is hangoztatott előnye, hogy mind a szülőnek, mind a pedagógusnak részrehajlás nélkül tárja fel  a tanuló által elsajátított tananyagot. A diák már nem ámíthatja sem saját magát, sem szüleit azzal, hogy milyen ügyes-okos, hiszen a kijavított dolgozatot mind ő, mind a szülei láthatják, sőt, a tanfelügyelőség szerint az elkövetkező két hétnek, ami a tavaszi vakációig még eltelik, erről kell szólnia: a dolgozatot az érintettek megtekinthetik, kézbe vehetik, és feketén-fehéren ott áll előttük a jó megoldás és a hiányosság is.

A pedagógusok, akik több hónapja, vagy akár több éve tanítják a fiatalt, újból megerősítést nyerhetnek abból a szempontból, hogy az év közben adott jegyek mennyire igazolódtak be a próbavizsgán. Előfordulhat ugyan, hogy a diák egy jeggyel nagyobbat vagy akár kisebbet kap a próbavizsgán annál, amit év közben elért, de lássuk be: dőreség azt gondolni, hogy az eddig ötössel, hatossal bukdácsoló diák most „megtáltosodik”, és kiválóan teljesít. A javítás lehetőségével azonban mindannyiuknak kell élniük.

Még van közel három hónap az igazi vizsgáig. A legjobb az lenne, ha ezt az időt intenzív tanulással töltenék el a diákok. Mind a nyolcadikosok szakaszzáró vizsgája, mind az érettségi nagyon fontos jegy, meghatározza a fiatal további életútját. A líceumba való bejutásnál ugyanis 75%-ban számít a szakaszzáró vizsgán megszerzett jegy. Mostanra már a nyolcadikosokban is körvonalazódott, hogy milyen líceumban, milyen szakon folytatnák tanulmányaikat. Nem mindegy tehát, hogy sikerül-e bejutni az áhított oktatási intézménybe, vagy kényszerpályára kerül a gyermek. Az érettségin elért átlag még most is számít – igaz, az előző éveknél kisebb mértékben –   az egyetemre való bejutáshoz. Ám a sikertelen felvételi, újabb szak keresgélése sem kecsegtet túl sok reménnyel. A mai fiatalok ugyanis rendkívül sérülékenyek, és a legkisebb kudarc is el tudja tántorítani őket kezdeti céljaiktól.

A szülőknek és a pedagógusoknak most egyaránt bátorítani,  buzdítani, ösztönözni kell a fiatalt: túl nagyot  kockáztatnak, ha most feladják a harcot, azaz a tanulást. Mert nem csak az átmenő jegy, hanem a minél jobb vizsgaátlag elérése is a cél.

varosnapokHirdetés

A próbavizsga továbbá arra is jó, hogy a  fiatalokban tudatosítja: ahhoz, hogy álmaik sikerüljenek,  nekik is áldozatot kell hozniuk. Félre kell tenniük a kesergést, a csalódottságot, és ki kell tartaniuk céljaik mellett.  Hajrá!