Cîţu várja az USR-PLUS javaslatát az egészségügyi tárca élére

Cîţu várja az USR-PLUS javaslatát az egészségügyi tárca élére
Florin Cîţu miniszterelnök (borítókép) vasárnap kijelentette, várja, hogy az USR PLUS javasoljon új egészségügyi minisztert - közölte az Agerpres hírügynökség.

„Ez a tárca az USR-PLUS-t illeti meg, addig is biztosítani fogom az ügyvivői feladatok ellátását. (...) Minden politikai megbeszélésre a koalíción belül, a három politikai alakulat részvételével kerül sor” – szögezte le Florin Cîţu.

A miniszterelnök hozzátette: a kabinet tagjait korrekt módon fogja kiértékelni annak alapján, amit tesznek, és nem amit mondanak.

Ugyanakkor elmondta: az egészségügyi minisztériumban nincs olyan munkacsoport, amely a COVID-19 okozta elhalálozások jelentésével foglalkozna. Andrei Baciu államtitkártól érdeklődött az említett minisztériumi munkacsoportról, és legfrissebb információi szerint ez nem létezik. Az üggyel kapcsolatosan azonban a jövőben létre fognak hozni egy munkacsoportot, amely kivizsgálja a halálesetek regisztrációja körül felmerült kérdéseket, és levonja a következtetéseket.

Hozzátette: Dan Barna miniszterelnök-helyettestől még nem kapott tájékoztató anyagot arról, hogy milyen módszer alapján készítik a jelentéseket a COVID-19-ben elhunyt személyeket nyilvántartó két adatbázishoz, amelyeket a hatóságok használnak.

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter pénteken azt állította, hogy jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban bekövetkezett elhalálozások valós számai és a jelentett számok között. Arra a kérdésre, hogy miért nem tett jelentést mostanig erről a helyzetről, Voiculescu azt válaszolta: alig 10 napja vette észre a rendellenességet, és munkacsoportot hozott létre a jelentések módszertanának ellenőrzésére.