Centenárium, centralizmus, et ceterák

Centenárium, centralizmus, et ceterák
Az egységes és erős állam rögeszméjének története van: letűnt vagy tünedezőfélben levő történésznemzedék tálalta volt a tételt N. Ceauşescunak, amikor Burebista államát ünnepelték a maga 2050 éves múltjával: erős centralizált dák államot vizionáltak, és a látnok elnöknek nem kellett kétszer elmagyarázni, hogy ebben a lózungban mekkora a potenciál. Bizonyára a karrierjüket dákológusként befutó, jórészt matuzsálemkorú „történészek”, ha tehetnék, újra összejönnének a centenárium ürügyén egy megakonferenciára, ahol teóriájukat újra elő tudnák adni, esetleg friss és betonbiztos adalékokkal dúsítva.

A történelem viszont másról is szól: „Elvtársak, az élet bebizonyította …” kezdetű mondatunk illik ide, merthogy a százéves Románia ünneplése körül nincs egység, legfeljebb centralista szemlélet. Melyet nem fogad túlhabzó lelkesedéssel a provinciális román. Megint ott Bukarestben lesz a legtöbb ünnepség, esetleg valamit szerveznek Gyulafehérváron (itt is a hangsúly a fővároson lesz, mert amióta ezek a regátiak felülkerekedtek, mindig is éreztetik,  most se hagyják ki) s ezzel letudják -- gondolhatja a vidéki román, aki, ha helyi elöljáró hatványozottan frusztrált, hogy neki nem jut a költségvetésből vagy annak toldásából a fesztivitásokra. Legalább egy fél  nappal legyen hosszabb 2017-ben a falu- városünnep, vagy ötperces tűzijáték helyett hét minután át dörögjön az ég s pukkanjon a trikolór a sportpálya fölött.

A zászlógyáraknak biztosan jól megy majd jövőre, s a kokárdaüzemek is fellendülnek, ámde...vessük tekintetünket a legközelebbi jövendőre s kissé széjjelebb tekintve, a pillantást a mioritikus domborzat fölé emelve. Először keletre, tova Kurdisztán irányába: hol éppen zajlik az iraki kurdok önállóságát megerősítő népszavazás. Nem véletlen, hogy Ankara idegesen reagált,  a török parlament szombaton meghosszabbította a 2014-ben megszavazott felhatalmazást, miszerint a hadsereg átlépheti az országhatárt, ha ezt megköveteli az állam biztonsága,  sőt újabb csapatok bevetéséről is beszélt a tárcavezető. Erdogan méltán tarthat attól, hogy ami Irakban felgyorsul, a szíriai és a törökországi kurdok függetlenedési lendületének újabb, energikus löketet adhat.

Nézzünk most nyugatra: Katalóniában a helyi rendőrséget a madridi központi kormányzat  alá rendelték, mert nem bíznak a helybeli alakulatok lojalitásában és a pénzbírságok, házkutatások, jogi pressziók sorozata úgy tűnik nem volt elegendő a tartomány függetlenségét kimondó  jövő vasárnapra tervezett  referendum szervezőinek elbátortalanítására.

A kurd-katalán -(skót, de ennek kifejtését most elfösvénykedem) tengely mentén elmélázó tekintet most újra a hazai ugarra ugrik vissza. Pásztáz... támpontokat keres...hunyorog. Lehet,mindössze  a rézsútosan bevágó szeptemberi napfény az oka.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei