Budapest Kupa: Fucsovicsék kikaptak a döntőben

Budapest Kupa: Fucsovicsék kikaptak a döntőben
A koronavírus-járvány miatt zárt kapus tenisztornán elsőként a Kék-csoportban az előzőleg hat hetet kihagyott Babos Tímea és a helyette egyest játszó Drahota-Szabó Dorka, valamint Nagy Péter 2–1-re legyőzte Bondár Annát és a Budapesten élő ukrán Szerhij Sztahovszkijt.

Ezután a Sárga-csoportban is megkezdődtek a küzdelmek, a 20 évesek találkozóján a Davis-kupa-kerettag Marozsán Fábián két sima szettben verte a válogatottban már bemutatkozott, junior Australian Open-bajnok Piros Zsombort. A női mérkőzésen a junior US Open-győztes Gálfi Dalma szetthátrányból fordított a harminc Fed-kupa-meccsnél tartó Jani Réka-Luca ellen. A párharcot eldöntő vegyespárosban Marozsán és Jani döntő rövidítésben legyőzte Pirost és Gálfit, így 2–1-es összesítéssel nyert.

A Kék-csoportban Babosék csatáztak Fucsovics Mártonnal és Stollár Fannyval. A férfiaknál a világranglista 31. helyén is megfordult Fucsovics hozta a papírformát, és két játszmában nyert Nagy Péter ellen. Ezután az egyénit kihagyó Babos helyére ismét az idén fedettpályás országos bajnok Drahota-Szabó ugrott be, aki két szettben kikapott a junior páros wimbledoni győztes Stollár Fannytól. Az immár tét nélküli vegyespárosban ismét Fucsovicsék bizonyultak jobbnak, így 3–0-ra nyertek.

A szombati folytatásban Balázs Attila, Fajta Péter és Nagy Adrienn 2–1-re kikapott Jani Rékától és Marozsán Fábiántól.

A zárt kapus óbudai torna második napját két fiatal összecsapása nyitotta meg, mivel a világranglistán 76. Balázs Attila bejelentette, hogy még nem áll készen egyes meccsre, és csak a vegyespárost vállalja. Az első számú magyar játékos pótlására a Sárga-csoportba a 18. születésnapját ünneplő Fajta Péter érkezett, aki nyolcaddöntős volt az idei Australian Open junior tornáján. Ellenfele Marozsán volt, s az ifjak színvonalas csatáját a 20 éves Marozsán nyerte 3:4 (4), 4:2, 4:1-re. A női mérkőzésen a párosban szintén junior AO-győztes, 19 esztendős Nagy Adrienn 40 perc alatt 4:1, 4:0-ra kikapott a kilenc évvel idősebb Janitól. Az immár tét nélküli vegyespárosban a beszálló Balázs Attila és Nagy Adrienn döntő rövidítésben 2:4, 4:3 (7), 10–6-ra verte a Marozsán, Jani duót, amely így 2–1-re nyert. Mivel utóbbi kettős mindkét párharcát megnyerte, a Sárga-csoport győzteseként bejutott a vasárnapi döntőbe.

A második nap délutáni programja egy gálameccsel kezdődött: a párosban Roland Garros-bajnok Temesvári Andrea, a korábbi top 100-as Noszály Sándor, két úszó, a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka és párja, a szintén úszó Telegdy Ádám részvételével.

A folytatásban a Kék-csoport utolsó párharcában Fucsovics és Stollár szállt szembe Bondárral és Sztahovszkijjal. Fucsovics könnyedén, 4:1, 4:2-re verte a 2013-ban Roger Federert legyőző ukránt, majd miután Bondár 4:3, 4:0-ra legyűrte a szintén Fed-kupa-válogatott Stollárt, az ellenfél kiegyenlített. A párharc a vegyespárosban dőlt el, amelynek során Fucsovicsék döntő rövidítésben 2:4, 4:1, 10–6-tal bizonyultak jobbnak, így 2–1-es összesítéssel bejutottak a vasárnapi fináléba.

A szombati versenynap zárásaként Balázsék csaptak volna össze Gálfival és Pirossal a Nemzeti Edzés Központ salakján a Sárga-csoport második helyéért. Mivel a világranglistán 76. Balázs Attila korábban jelezte, hogy még nem áll készen egyes meccsre, és csak a vegyes párost vállalja, ismét Fajta Péter ugrott be helyette, míg a betegséggel küszködő Piros Zsombort a junior létére felnőtt országos bajnok Makk Péter pótolta. Kettejük csatáját Fajta nyerte 4:3, 4:2-re.

A női mérkőzésen a párosban junior AO-győztes, 19 esztendős Nagy fordulatos mérkőzésen 4:3, 2:4, 4:1-re kikapott Gálfitól, így a vegyespárosra maradt a döntés. Ebben a beszálló Balázs Attila és Nagy Adrienn 4:3, 4:0-ra verte Gálfi Dalmát és Makk Pétert, így ők készülhettek a vasárnapi helyosztóra.

*

Marozsán Fábián és Jani Réka-Luca legyőzte Fucsovics Mártont és Stollár Fannyt a tenisz Budapest Kupa vasárnapi döntőjében.

Elsőként Jani fordulatos mérkőzésen, kavargó szélviharban 3:4, 4:1, 4:2-re verte Stollárt. A folytatásban a világranglistán jelenleg 84. Fucsovics – aki alsó szervával is megpróbálkozott – meglepetésre elvesztette az első szettet az 523. Marozsánnal szemben. A már ATP-trófeával is rendelkező Fucsovics ezután 3:0-ra elhúzott, de ellenfele megfordította az állást, 4:1, 4:3-ra nyert, ezzel Janival alkotott kettőse már behozhatatlan előnyre tett szert a finálét lezáró vegyes páros előtt.

A bronzcsatában az egyesben Babos Tímeát helyettesítő Drahota-Szabó Dorka döntő rövidítésben 4:2, 3:4, 10–8-ra verte Nagy Adriennt, majd a Balázs Attilát pótló Fajta Péter 4:3, 4:3-ra verte Nagy Pétert. Az 1–1-re álló párharc így a vegyespárosban dőlt el, amelybe már Balázs és Babos is beszállt. Végül utóbbi Naggyal alkotott duója meccslabdáról fordítva végzett a harmadik helyen.

A zárt kapuk mögött rendezett csapatversenyen hat-hat női és férfi teniszező lépett pályára. A Hopman-kupához hasonlóan egy férfi és egy női versenyző alkotott egy csapatot, és a két egyes mellett vegyespárosban is megmérkőztek egymással. A szettek négy játékig tartottak, 3:3-as állás esetén rövidítés döntött, a találkozók vonalbírók és labdaszedők nélkül zajlottak.