Broaina: jövőre befejezik a csatornázást Magyarvistán és Türében

A helybeliek szerint egy éve leálltak a munkálatok

Broaina: jövőre befejezik a csatornázást Magyarvistán és Türében
Legkésőbb 2024 végéig véget érnek a 2020-ban a Kolozs megyei Magyarvistán és Türében elkezdett csatornázási munkálatok – nyilatkozta lapuknak Broaina Gheorghe Lucian. Gorbó község polgármestere kijelentette: a csatornahálózat kiépítése mellett a közigazgatási egységhez tartozó mindkét településen víztisztítót kell létrehozni, Türében pedig az ivóvíz-hálózat kibővítésére is szükség van. A helybeliek közül sokan kétkedve fogadták az elöljáró szavait: emlékeztettek, hogy a munkálatok négy évvel ezelőtt kezdődtek, s a szerződtetett cég még mindig csak a fővezetéket fektette le. Ezzel szemben Broaina azt állítja, hogy a 2020. szeptember 30-án elkezdett munkálatok 60 százalékánál tartanak, s a kivitelezési szerződés szerint jövő év végéig a vállalkozónak be kell fejeznie őket. Magyarvista és Türe lakosai közül néhányan azt sejtik, Broaina a jövőre betervezett helyhatósági választásokra időzíti a finist.

Rossz forgatókönyv szerint megírt szappanoperának tűnik a csatornázás megvalósítása a Kolozs megyei Magyarvistán és Türében: bár a tevékenységek néhány nap híján pontosan négy évvel ezelőtt kezdődtek, még mindig csak a munkálatok 60 százalékánál tart a Gorbói polgármesteri hivatal által szerződetett vállalkozó.

A két magyarlakta falu lakói részéről az utóbbi időben érkezett jelzések alapján a Szabadság júliusban megkereste Broaina Gheorghe Lucian polgármestert, aki megyei pártfőnöke unszolására két hét elteltével válaszolt is kérdéseinkre. Újabb felvetéseinkre, amelyek a kivitelezés elhúzódására vonatkoztak, az bő két hét múlva reagált.

Többek között arra voltunk kíváncsiak, a községháza mikor írta alá a kivitelezési szerződést a vállalkozóval, milyen stádiumban vannak a munkálatok, illetve a kontraktus értelmében mikor kell azokat befejezni.

Az elöljáró közölte: a szerződést 2020. szeptember 30-án írták alá, a vállalkozónak 2024. december 31-ig be kell fejeznie a csatornázási munkálatokat. – A munkálatok a szerződésben meghatározott kivitelezési ütemterv szerint zajlanak. Gondolhatja, mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy mihamarabb befejezzék a csatornázást és a vízhálózat kibővítését. Ha sikerül, akkor a cég a vállalt időpont előtt véghezviszi a feladatot – mondta a Szabadságnak a gorbói polgármester.

Lapunk felvette a kapcsolatot több magyarvistai lakossal, akik elégedetlenségüket fejezték ki a csatornázás kapcsán kialakult áldatlan helyzettel kapcsolatban.

Egy középkorú férfi elmondta: tudomása szerint még el sem kezdték a falun kívüli telekre tervezett víztisztító építését. – A fővezetéket lefektették ugyan, feltúrták a főút melletti árkokat, de aztán minden leállt, hosszú ideig mindannyian szívtuk a port, ugyanis körülbelül egy éve egy tapodtat sem haladtak a munkálatokkal – nyilatkozta a magyarvistai lakos.

Hozzátette: fantasztikus lesz, amikor végre Magyarvistán is lesz csapvíz és csatornázás. – Szerintem az egész a választási kampánnyal függ össze. A jövő évi helyhatósági választások előtt szándékosan nem akarják befejezni a csatornázást, nem szándékoznak felépíteni a víztisztítót és kibővíteni a vízhálózatot a községben. Hiába, Broaina is csak politikus – bírálta a gorbói polgármester vélt szándékát egy magyarvistai lakos.