Bizalom

Bizalom
A minap közzé tett Eurobarométer felmérésből kiderült, hogy az európai polgárok bizalmát egyre inkább visszanyerte az Európai Unió. Ismét körülbelül ugyanannyian tartják jó dolognak az uniós tagságot, mint ahányan 2007-ben. Akkor 58 százaléka az európai lakosságnak tartotta ezt jó dolognak, most ugyanez az érték alig 1 százalékponttal marad el az akkoritól.

Az Unió válsága azonban megfigyelhető ezen a felmérésen keresztül is, hiszen az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent azoknak az aránya, akik kedvezően nyilatkoztak országuk EU-tagságáról. A mélypont 2011 tavaszán volt, akkor a megkérdezetteknek mindössze a 47 százaléka vélte pozitív dolognak, hogy hazája és ő maga része az európai közösségnek. Az okok szerteágazóak, minden bizonnyal a nemzetközi gazdasági válság is hozzájárult ahhoz, hogy az európai polgárok uniós szolidaritásérzete megtört. Szintén bonyolult okai vannak annak, hogy most többen tudnak azonosulni az EU-val, mint pár évvel ezelőtt. De egyik fontos tényező ebben a folyamatban maga az a mély válság is, amelybe belekerült az EU, és ami a Brexitben, a szélsőséges és populista pártok térnyerésében nyilvánul meg. 

Tény, hogy az EU nem állt a helyzet magaslatán több kérdésben sem az elmúlt évek során. A bürokratikus döntéshozatal azt eredményezte, hogy számos állampolgár elvesztette a bizalmát az Unióban. Már nem bízott annak az intézménynek a hatalmas apparátusában, amelynek mintegy félmilliárd állampolgárra vonatkozó döntéseket kell hoznia. Az elmúlt évek válságai, a példátlanul felerősödött EU-ellenes diskurzus oda vezettek, hogy egyre többen kezdenek elgondolkodni, mi a haszna és mi a hátránya az EU-tagságnak.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!