Bírságolással próbálják betartatni a kijárási korlátozást

Bírságolással próbálják betartatni a kijárási korlátozást
Romániában több mint ezer embert megbírságoltak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási tilalom első éjszakáján a rendelkezés megsértése miatt - közölte ma a rendőrség.

A hétfőtől hatályos kormányhatározat szerint éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása, vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatták el lakhelyüket.

A nagyvárosok utcáin razziázó rendőrök az első éjszaka több mint 300 ezer lej értékű bírsággal sújtották a szabályszegőket. Ezen kívül az utóbbi 24 órában csaknem nyolcezer emberre a maszkviselés elmulasztásáért szabtak ki átlagosan 140 lejes bírságot.

Tovább súlyosbodott a kórházak terhelése: immár 1093 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián, ami azt jelenti, hogy a Covid-kórházak intenzív osztályain országos szinten rendelkezésre álló helyek csaknem 90 százaléka betelt.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás miatt ma a Sanitas szakszervezet újabb tiltakozó megmozdulást szervezett a "kimerültség tüntetése" elnevezéssel a kormány székháza elé a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelve.

varosnapokHirdetés