Birkózó Európa-bajnokság Varsóban

A magyar küldöttség eddigi legjobb eredményét Sastin Marianna érte el a 62 kilósoknál, aki úgy jutott döntőbe, hogy gyakorlatilag szőnyegre sem kellett lépnie. Románia eddig két bronzérmet szerzett.

A magyarok közül a szabadfogásúak 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Antal Dániel elveszítette vigaszági mérkőzését, így búcsúzott. A 74 kg-ban érdekelt Vida Csaba kikapott a legjobb 16 közé jutásért rendezett mérkőzésén.

A második versenynapon szereplő négy magyar szabadfogású közül először az egy-egy győzelem és vereség után vigaszágra került Antal lépett szőnyegre. Az Újpesti TE birkózójának a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes moldáv Mihail Sava volt az ellenfele, akivel szemben bátran küzdött, ám riválisa jobb volt nála, s végül 10–2-re legyőzte őt.

Vida Csabának rögtön a selejtezőben nehéz ellenfél jutott az Eb-harmadik Szemen Radulov személyében. A meccs esélyese egyértelműen az ukrán volt, aki végül 13–2-es állásnál két vállra fektette riválisát. A szám romániai résztvevője a honosított orosz Zurab Kaprajev a nyolacddöntőben legyőzte a hazai színeket képviselő Kamil Rybickit, utána viszont pontozásos vereséget szenvedett a moldáv Valentin Borzintól.

Vilhelm Richárd (61 kg) a nyolcaddöntőben minimális, 3–2-es különbséggel kikapott az izraeli Daniel Popovtól. Hasonlóképpen járt a román Ivan Guidea, aki a lengyel Eduard Grigorevtől szenvedett vereséget a selejtezőben.

Ligeti Dániel magabiztos győzelemmel kezdett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában. Az Eb-ezüst- és bronzérmes magyar nehézsúlyú a sorsolásnál szerencsés volt, mivel a 16 között nem kellett szőnyegre lépnie, és a negyeddöntőben sem kapott verhetetlen ellenfelet. A moldáv Samhan Jabrailov a junioroknál kétszer volt Eb-harmadik, a felnőtteknél azonban eddig nem volt kiugró eredménye, és a tapasztalt szombathelyi birkózónak nem okozott gondot, 6–0-val jutott tovább. Ligeti kikapott az elődöntőben, az orosz Szergej Kozirjov esélyeshez méltó birkózást mutatott be ellene, végül 10–0-s technikai tussal győzte le. Ligeti bronzéremért birkózott, de vereséget szenvedett, így az 5 helyen zárt. A szombathelyi birkózó már háromszor állhatott dobogón karrierje során, a lengyel fővárosban azonban bravúrra lett volna szüksége az újabb éremhez, mivel a már tokiói kvótás ukrán Olekszandr Hocianiviszki volt a meccs esélyese, ellenfele 5–0-lal búcsúztatta.

A nőknél mindkét magyar versenyző, Dénes Mercédesz és Németh Zsanett is az első mérkőzésén kikapott. A délelőtti programban az 55 kilogrammban szereplő Dénes és a 76 kilós Németh is a nyolcaddöntőben kezdett, s mérkőzésük párhuzamosan zajlott az A- és a B-szőnyegen. A végeredmény egyformán keserű lett, ám amíg Dénes végig hátrányban volt a holland Jessica Cornelia Francisca Blaszka ellen (5–0), addig Németh a meccs kétharmadáig jobban állt ukrán riválisánál, Anasztaszija Oszniah Susztoivánál (3–0-s vezetésről veszített 6–5-re).

Sastin Marianna mérkőzés nélkül bejutott a fináléba a nők 62 kilogrammos kategóriájában, miután sérülés miatt a negyeddöntőhöz hasonlóan az elődöntőben sem tudott kiállni ellene riválisa. A Vasas 2013-as világbajnokának a sorsolás nem igazán kedvezett, mivel a nyolc között a világ-és Európa-bajnok Tajbe Juszeinnel kellett volna mérkőznie, ám a bolgár térdsérülés miatt már a mérlegelést is kihagyta. A csütörtök késő délutáni elődöntőben aztán a hazai Katarzyna Madrowskával meccselt volna, a lengyel sportoló azonban csak kezet fogni ment fel a szőnyegre.

„Megsérült a lengyel lány térde” – nyilatkozta az MTI-nek Ritter Árpád szövetségi kapitány.

Sastin Mariannának a pénteki fináléban az ukrán Irina Koliagyenko ellen lépett szőnyegre.

Szoros mérkőzésen bosszantó vereséget szenvedett a 24 éves szigetvári Galambos Ramóna az 57 kg-osoknál. Az U23-as Eb-győztes magyar sportoló az oroszok Eb-ezüstérmesével, Szvetlana Lipatovával csapott össze az elődöntőért, amelyhez nagyon közel volt a meccs képe alapján. Galambos úgy kapott ki 5–3-ra, hogy riválisa egyetlen akciót sem indított, kontrákból volt eredményes, a végén pedig annyira elkészült az erejével, hogy edzői támogatták le a szőnyegről.

Az 55 kg-osoknál a román Andreea Beatrice Ana bronzérmet nyert, első mérkőzésén a negyeddöntőben legyőzte a francia Hilary Ysaline Honorine-t, az elődöntőben viszont kikapott a hazaiak képviselőjétől, Roksana Marta Zasinától. A bronzmérkőzésen viszont Andreea Ana a fehérorosz Katerina Picikovskaia ellen nyerni tudott, így 2019-es eredményét megismételte (további harmadik helyezései vannak a korosztályos, U23-as Eb-ről 2019-ből és a 2018-as és 2019-es U23-as világbajnokságról).

A 59 kilósoknál Romániát a honosított ukrán Katerina Zhydachevska képviselte, első meccsén kikapott ugyan a bolgár Biliana Jivkova Dudovától, de ellenfele a döntőig menetelt, így Katia a vigaszágon folytathatta. A bronzmérkőzésen drámai küzdelemben tudott nyerni, az utolsó másodpercekben ért el sikeres akciót a fehérorosz Julia Piszarenka ellen. A 27 éves birkózó első érmét szerezte román színekben, korábban a 2018-as budapesti vb-n vesztett a bronzmeccsen.

A 65 kg-os súlycsoportban a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta Tünde vereséget szenvedett ugyan az ukrán Tatian Rijkótól, de a vigaszágon folytathatja az orosz Ljubov Ovcsarova ellen.

A 72 kilósoknál Cătălina Axente a negyeddöntőben kikapott az orosz Jevgenyia Zaharcsenkótól.